Nicio activitate comercială nu se va mai desfășura la oborul din Onești, după ce pesta porcină africană a fost confirmată la o exploatație de suine din cartierul oneștean Slobozia, se arată într-o informare postată pe Facebook de primarul orașului, Nicolae Gnatiuc.

Oborul din Onești va rămâne închis sâmbăta aceasta și probabil multe alte sâmbete de-acum înainte, după ce virusului pestei porcine africane a ajuns și în orașul de pe malurile Trotușului.

“Pesta porcină africană (PPA) se răspândește cu rapiditate în tot județul. După ce a fost confirmat în comună Oituz, virusul PPA a fost confirmat la Onești, la o exploataţie de suine din cartierul Slobozia. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea se procedează la uciderea preventivă a efectivului de porci rămas în exploataţie, ecarisarea cadavrelor şi dezinfecţia în focar.
La nivelul Primăriei Municipiului Oneşti s-au adoptat mai multe măsuri prevăzute în programul de măsuri aprobat şi impus în zonele de restricţie ce se vor aplica în perioada celor 45 de zile de carantină. În acest sens, pe parcursul perioadei va fi suspendată activitatea în Oborul săptămânal Onești, transmiţând informările necesare celor interesaţi. Totodată, pe lângă filtrul deja existent în zona localităţii Oituz, alte două filtre vor instalate la Tg. Ocna și pe DN 11, în zona depozitului de materiale de construcţii de la Belci.
ZONA DE PROTECŢIE instituită de DSVSA se compune dintr-o parte a localităţii Oneşti, pe o rază de 3 km în jurul exploataţiei infectate, şi cuprinde: Slobozia, cătunul Belci din municipiul Oneşti şi perimetrul cuprins între străzile Calea Bacăului, Calea Mărăşeşti monument DADA, gară, strada Avântului, cătunul Ciortea de Sus din localitatea Brătila, comuna Helegiu.
Facem apel la cetăţenii din Oneşti şi împrejurimi să respecte măsurile impuse de DSVSA cu speranţa că prin aplicarea acestora putem limita răspândirea virusului şi la alte gospodării!” a transmis primarul Nicolae Gnatiuc.