Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a confirmat prezența pestei porcine africane (PPA) în cadrul Complexului de vânătoare nr.12 Fagu-Balc, aparținând lui Ion Țiriac. Boala fusese confirmată în afara complexului încă din decembrie, se anunță în comunicat, relatează observator.tv.

“În data de 02.03.2019, au fost confirmate noi cazuri de PPA la mistreți, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, în cadrul Complexului de vânătoare înregistrat sanitar veterinar.

Mentionăm faptul că în cadrul fondului de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, boala a fost confirmată ( în afara complexului de vânătoare) în cursul lunii decembrie 2018, astfel încât numărul total de cazuri la mistreți a rămas la 4, mai.

Prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, până la data de 01.03.2019, un număr de 21 focare de PPA, din 7 (șapte) localități ale județului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar), Cauaceu (1), Albiș (5), Olosig (8) și Sânnicolau de Munte (1),  și se desfășoară activități specifice necesare stingerii focarelor și în celelalte localități afectate”, se arată într-un comunicat al DSVSA Bihor, preluat de sursa citată.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.