Parchetul European, instituție condusă de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, investighează un caz de fraudă cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă. Ieri, 3 august, au fost efectuate percheziții în 17 locații din județele Bacău și Neamț, atât la sediile unor instituții publice dar și la domiciliile unor funcționari publici.

Prejudiciul din acest caz este de 1,6 milioane de euro.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane vor fi aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi interogate, anunță Parchetul European într-un comunicat de presă.

Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Percheziții au mai fost făcute la începutul acestui an, în 15 februarie 2023.

Perchezițiile domiciliare au mobilizat zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și de la Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Conform procurorilor, grupul de crimă organizată a înființat șapte societăți fictive, în scopul de a obține în mod fraudulos subvenții naționale și ale UE, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.

Suspecții ar fi angajat 197 de persoane sub pretexte false, realizând o fraudă de 1,67 milioane de euro, 85% din această sumă fiind de la bugetul Uniunii Europene și 15% din bugetul național.

Parchetul European este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a persoanelor care comit infracțiuni de natură financiară și care implică fonduri europene.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele de judecată competente din România. (foto: imagine ilustrativă)