O elevă a Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” din Onești și un elev de la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Bacău, care fuseseră declarați respinși la examenul de BACALAUREAT – sesiunea iunie 2017, au avut câștig de cauză la “apel”.

Nu sunt foarte multe situațiile în care elevii se apucă să conteste absolut toate rezultatele probelor scrise. Dar o elevă din Onești și un elev din Bacău, care rataseră inițial BAC-ul, fiind declarați respinși, au zis să facă totuși și această încercare, ca să nu fie nevoiți să o ia de la capăt în toamnă.

Chiar dacă a obținut notă de trecere la toate disciplinele (Limba română – 5.5, Matematică – 5.8, Geografie – 6.1), Lilă Diana Maria, de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Onești, nu a putut să sărbătorească alături de colegi, fiindcă media finală a fost mai mică cu 20 de sutimi față de minimum necesar pentru a fi declarată “reușită”.

Nu a abandonat, însă, lupta, și a depus contestație la toate cele trei probe scrise! Iar demersul său a fost încununat de succes.

La Română a mai câștigat 50 de sutimi, iar de la Geografie a mai smuls în plus alte 25 de sutimi. Doar la Matematică nu s-a întâmplat nicio schimbare, nota rămânând aceeași și după recorectarea lucrării. Irelevant acest ultimo aspect, pentru că cele 75 de sutimi obținute în plus după contestații au plasat-o pe eleva de la “Gheorghe Asachi” între reușiți (6.05 media finală).

Fix la fel a procedat și Fabian Ionuț, elev la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Bacău, care fusese inițial respins cu media 5.85. Salvarea acestuia a fost Limba și literatura română, unde elevul băcăuan a câștigat la recorectare peste 1 punct (6.8 față de 5.35)! Și chiar dacă la Matematică și la Logică a fost depunctat după recorectarea lucrărilor (Matematică – 5.6 inițial, 5 notă finală; Logică – 6.6 inițial, 6.5 notă finală), Fabian Ionuț a reușit să treacă pragul minim, încheind BAC-ul cu media 6.1.