Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a limitat la 30 la sută debitul de apă către municipiul Onești, fapt pentru care primarul Nicolae Gnatiuc a convocat de urgență o nouă întâlnire cu președinții de asociații, la care a luat parte și administratorul-unic al SC Apă Canal SA, Cornel Fântână.

Au fost aproape două ore de dezbateri intense, în care fiecare parte a venit cu argumentele sale. Într-un final, s-a stabilit că Oneștiul poate beneficia din nou de apă în regim permanent doar dacă asociațiile de proprietari cu datorii vor începe să facă plăți către CRAB, în cel mai scurt timp cu putință.

“Sunt asociații care n-au mai plătit un ban din primăvară”, a ținut să remarce Fântână. Unii președinți de asociații au mărturisit că banii ajung cu foarte mare întârziere la CRAB. “Noi am trimis banii pe 18 noiembrie, iar la CRAB au ajuns abia pe 12 decembrie. Stau și mă gândesc, oare ce face executorul judecătoresc cu banii, de ce nu le dă drumul mai repede către CRAB? Sunt totuși trei săptămâni de întârziere!”, a menționat o doamnă.

Până la urmă, președinții de asociații prezenți la discuții (au fost în jur de 50-60 de persoane) au trecut pe rând pe la prezidiul ocupat de administratorul-unic al SC Apă Canal SA indicând, verbal, suma pe care urmează să o achite, urgent, către CRAB!!! De parcă ar fi stat apoi cineva să-i urmărească ce vor face după ce vor ieși pe ușă! A spus fiecare ce-a vrut, greu de crezut că ceea ce i-a transmis lui Fântână a și pus cineva în practică, la bancă, puțin timp mai târziu! Mai rău ca la grădiniță!

Pentru deblocarea situației, Fântână a făcut apel și la asociațiile bun-platnice să mai vină cu o suplimentare de plată, “fiindcă ele sunt baza, din cauza corigenților am avut mereu probleme. Trebuie făcute plăți urgent, azi (n.r. – vineri, 16 decembrie) trebuie să depuneți niște bani la bancă. Dacă avem garanția că dumneavoastră plătiți încă de acum o parte din datorii, noi vom putea trimite o informare scrisă către CRAB, pentru a le cere să revină la regimul normal de furnizare. Altfel nu avem cum!”, a adăugat primarul Gnatiuc.

În total, asociațiile de proprietari/locatari din Onești, în număr de 99, au acumulat restanțe la plata facturilor de apă de 2,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate de milion de euro). Mai puțin de jumătate dintre asociații, mai precis 47 dintre ele, sunt cu plata la zi. La polul opus, există o asociație (nr. 34) care are datorii la apă de peste 300.000 de lei. 26 de asociații din totalul de 99 au datorii foarte mari.