Pe lista neagră a datornicilor ADIS Bacău, municipiul Onești figurează cu un debit de 2,76 milioane de lei, nerecunoscut de autoritățile locale, în condițiile în care acesta a fost determinat de diferența între numărul de beneficiari ai serviciului de salubrizare prevăzut in contract (36.000 de persoane) și cel reieșit din declarațiile pe propria răspundere completate de cetățeni (27.000).

Chiar și în această situație, consilierii oneșteni au aprobat, ieri, un proiect de hotărâre prin care se va acorda o subvenție din bugetul local al municipiului Onești pentru finanțarea serviciului public de salubrizare.

Concret, pentru deblocarea situației extrem de gravă în care se găsesc astăzi majoritatea localităților din județ – în Onești și în toate celelalte UAT-uri membre ADIS a fost sistat serviciul de colectare a gunoiului încă de vineri, 25 ianuarie, fiind blocat și la această oră! – s-a stabilit stingerea acestei datorii.

Instituția Prefectului – Județul Bacău a comunicat, prin adresa nr.26165/14.12.2018, că pentru recuperarea în totalitate de către operatori a costurilor de exploatare și de investiție, se impune constituirea de alocații bugetare/subvenții de la bugetul local, de către unitățile administrativ-teritoriale, calculate ca diferențe între sumele aferente numărului de utilizatori declarați și sumele încasate efectiv de la utilizatorii plătitori ai taxei speciale de salubritate.

Prin adresa nr. 4164/20.12.2018, Consiliul Concurenței a comunicat faptul că stabilirea unei subvenții de la bugetele locale pentru fiecare utilizator în scopul achitării taxei speciale de salubrizare nu contravine regulilor de ajutor de stat în situația în care utilizatorii beneficiari nu sunt angrenați în mod direct în derularea unei activități economice”, se arată în expunerea de motive de la acest proiect.

Primarul Nicolae Gnatiuc a anunțat, de dimineață, că așteaptă acum o deblocare rapidă a situației. Astăzi, UAT Onești va demara acțiunea de efectuare a plăților solicitate de către ADIS Bacău, sperând într-o deblocare rapidă a crizei deșeurilor, care a fost declanșată de către Eco Sud SA și Romprest SA la nivelul întregului județ Bacău, a subliniat edilul-șef, într-o postare pe Facebook. (foto: www.facebook.com/PrimarOnesti)