Municipiul Onești și comunele Gura Văii și Helegiu vor avea un parc eolian uriaș, care se va întinde pe o suprafață de 67 de hectare și care va avea o putere instalată totală de 85MW, urmând a avea în componență 15 centrale (turbine) eoliene de tip Vestas, înalte de 230 de metri.

Proiectul aparține firmei Borzești Wind, parte din grupul care a cumpărat fosta Termocentrale Borzești (TERMO), scrie desteptarea.ro.

„Scopul investiției este de a valorifica potențialul eolian al județului Bacău (municipiul Onești, comunele Gura Văii și Helegiu) și al terenurilor aflate în proprietatea beneficiarului, cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea / suplimentarea energiei electrice produse în instalații termoenergetice, cu energie electrică produsă din surse regenerabile. (…) În domeniul economic, investiția va avea un impact pozitiv, deoarece va avea loc o diversificare a activităților economice, precum și o creștere a ponderii sectorului privat în acest domeniu. Investitia propusă prezintă și utilitate publică locală prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea veniturilor la bugetele comunei, inclusiv amenajări de infrastructură de transport”, se arată în memoriul de prezentare a proiectului.

Investiția va demara în cel mult doi ani, urmând să funcționeze 25 de ani.

Turbinele eoliene vor fi amplasate pe o suprafață de 67 de hectare, care aparțin administrativ localităților Onești, Gura Văii și Helegiu.

O parte din terenul care ține de Onești a fost dat în concesiune, până în 2070, către investitor, la fel și în cazul suprafețelor care aparțin de comuna Helegiu, în mare parte pășuni, însă pe 49 de ani, respectiv Gura Văii, pe 25 de ani. În schimb, terenurile deținute de anumite persoane fizice au fost date în superficie, pe o perioadă de 49 de ani. (foto: imagine ilustrativă)