În urma unei vizite efectuate de primarul Nicole Gnatiuc în China, în toamna anului trecut, între municipiul Onești și orașul Suqian, din provincia Jiangsu, urmează să se stabilească un acord de prietenie.

Un astfel de acord de prietenie presupune ca cele două comunități să întrețină între ele legături strânse culturale și economice.

Suqian este un oraș cu o istorie culturală de 2.500 de ani în care trăiesc astăzi peste 5 milioane de oameni (dublu față de populația Bucureștiului).

Orașul cu care urmează a se înfrăți Oneștiul (dacă proiectul va primi suficiente voturi din partea consilierilor locali) este cunoscut mai ales prin renumele adus de băuturile spirtoase produse aici, având o istorie de producție de 400-500 de ani, de pe vremea dinastiei Ming. Două branduri de lichioruri produse la Suqian – Yanghe și Shuanggou – au câștigat multe medalii naționale și internaționale.

Suqian se află în plin proces de expansiune economică și urbanizare a orașului (în mod tradițional a fost considerat un “oraș agricol”), iar noi ramuri industriale s-au dezvoltat aici: textile, construcții, electronice, chimice, mașini.

În paralel cu creșterea economică, autoritățile din Suqian acordă o atenție sporită conservării mediului. Guvernul local a pus în practică politici rigide de mediu și a cheltuit foarte mulți bani pentru a-și proteja ecosistemul.

De altfel, Suqian este renumit în China pentru grădinile botanice fabuloase (celebrii bonsai sunt nelipsiți), fiind supranumit “Orașul Florilor”.

Având resurse abundente de apă, Suqian și-a câștigat o foarte bună reputație și pentru produsele sale acvatice, inclusiv crab și creveți.

În agricultură, culturile de orez și bumbac ocupă un loc important, iar exportul de mătase a fost intensificat.

Oneștiul mai este înfrățit cu alte patru orașe: Eysines (Franța, din 1995), Skien (Norvegia, 1999), Pistoia (Italia, 2008) și Strășeni (Republica Moldova, 2015).

În trecut (până în 1991) Oneștiul a mai fost înfrățit cu orașul Novokuibîșevsk, din Rusia, legătură stabilită ca urmare a schimbului de experiență pentru tehnologia rafinării.