Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, și Shen Haibin, viceprimarul municipalității prefecturale Suqian, au semnat, ieri, la Onești, o înțelegere de colaborare în domenii diverse precum economie, sănătate, turism, educație, cultură și sport, științe medicale, asistență socială.

La protocolul de înfrățire dintre cele două orașe – Onești și Suqian – au mai participat majoritatea consilierilor oneșteni și o delegație importantă venită din China, oameni care activează în special în domeniul economic, ocupând poziții de seamă: Zhu Changtu – director al Biroului comercial, Wang Rui – director al Comitetului administrativ de dezvoltare economică și tehnologică și, nu în ultimul rând, Zhang Yan – director al Oficiului pentru afaceri externe din Provincia Jiangsu.

De altfel, viitoarea cooperare economică dintre cele două orașe s-a regăsit în toate luările de cuvânt, primarul Gnatiuc subliniind faptul că “toți oneștenii au așteptări mari în urma încheierii acestui parteneriat”.

Obiectivele parteneriatului semnat astăzi sunt foarte clare.

“Se va acorda o atenție deosebită colaborării între întreprinderile mici și mijlocii și participării la târgurile și expozițiile organizate în România și Republica Populară Chineză. De asemenea, Părțile (n.r. – orașele partenere Onești și Suqian) pot conveni acțiuni de cooperare și schimburi de experiență cu autorități locale și agenți economici din alte state în cadrul legal stabilit de legislațiile statelor lor”, se arată în Memorandumul de cooperare.

“Cu Oneștiul dorim să dezvoltăm relații comerciale, culturale și în domeniul turismului. Suntem interesați de industria prelucrării lemnului, dar și de alte domenii. Am încheiat acest parteneriat și pot să spun că și noi ne dorim ca Oneștiul să se dezvolte frumos sub conducerea actualului primar, a spus viceprimarul Shen Haibin.

Delegația chineză a vizitat la Onești atât obiective economice importante ale orașului (fabrica de biscuiți Croco, combinatul Chimcomplex Borzești sau Agricultorul SA), TOATE LA SOLICITAREA LOR!, dar și Colegiul Național “Grigore Moisil”.

În urma acestei vizite, s-au stabilit deja trei protocoale de colaborare educaționale, beneficiarele acestora, din Onești, fiind Colegiul Național “Grigore Moisil”, Colegiul Național “Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială “Ghiță Mocanu”. Elevi ai acestora colegii ar putea pleca în viitorul apropiat în vizită, în China.

De menționat faptul că printre instituțiile de învățământ din Suqian propuse să încheie parteneriate cu liceele oneștene se află o școală gigant, care numără nu mai puțin de 26.000 de elevi, aproape cât populația Oneștiului!!!

Tren de mare viteză

Ca să vă faceți o ideea despre ce înseamnă Suqian, trebuie spus că acesta se află într-un proces de dezvoltare accentuat, viceprimarul Shen Haibin anunțând chiar în cadrul vizitei de la Onești că în 2019 orașul Suqian va fi legat de Shanghai (oraș aflat la 512 kilometri distanță, având aproape 25 de milioane de locuitori) de un tren de mare viteză. “Această distanță se va parcurge în numai două ore și jumătate”, a menționat Haibin.

Orașul Suqian are o populație de aproape 5 milioane de locuitori, iar încheierea parteneriatului de cooperare cu Oneștiul a fost posibil ca urmare a unei vizite în China a primarului Gnatiuc și a consilierului local Gelu Panfil. “Cel mai important aspect al acestui parteneriat este ca cele două comunități implicate să aibă cât mai multe beneficii”, a precizat Panfil.

Expansiune economică, în paralel cu grija față de mediu

Orașul Suqian este renumit pentru băuturile spirtoase produse acolo, având o istorie de 400-500 de ani, de pe vremea dinastiei Ming. Două branduri de rachiuri produse la Suqian – Yanghe și Shuanggou – au câștigat multe medalii naționale și internaționale.

Suqian cunoaște o expansiune economică incredibilă, iar noi ramuri industriale s-au dezvoltat aici: textile, construcții, electronice, chimice, mașini.

În paralel cu creșterea economică, autoritățile din Suqian acordă o atenție sporită conservării mediului. Guvernul local a pus în practică politici rigide de mediu și a cheltuit foarte mulți bani pentru a-și proteja ecosistemul. De altfel, Suqian este renumit în China pentru grădinile botanice fabuloase (celebrii bonsai sunt nelipsiți), fiind supranumit “Orașul Florilor”.

Având resurse abundente de apă, Suqian și-a câștigat o foarte bună reputație și pentru produsele sale acvatice, inclusiv crab și creveți.

În agricultură, culturile de orez și bumbac ocupă un loc important, iar exportul de mătase a fost intensificat.