Începând de ieri, municipiului Onești are două sărbători municipale oficiale, după ce consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre inițiat de Elena Pașcu-Apăvăloaie. Consiliera PNL a propus ca 18 iulie, zi în care, în 1976, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal (Canada), Nadia Comăneci obținea primul 10 din istoria gimnasticii, să devină sărbătoarea municipală oficială a Oneștiului, aspect cu care consilierii locali au fost de acord, însă doar în parte.

În parte deoarece proiectul de hotărâre a trecut abia după ce i-a fost adus un amendament, și anume să se păstreze ca sărbătoare municipală oficială a Oneștiului și ziua de 6 decembrie, Sfântul Nicolae fiind desemnat de mai mulți ani, tot printr-o hotărâre a consiliului local, patronul spiritual al orașului.

“Oneștiul nu mai are nimic, nici Platformă, nimic. O are pe Nadia și atât. Și eu sunt credincioasă practicantă, merg la biserică, dar consider că e mai potrivit ca ziua orașului să fie 18 iulie”, și-a argumentat solicitarea Elena Pașcu-Apăvăloaie.

Dorin Arădăvoaicei, consilier pe probleme de strategie la CSM Onești, a încercat într-o scurtă alocuțiune să explice consilierilor cât de mult contează ca Oneștiul să se identifice cu Nadia Comăneci, să-și asocieze cât mai mult imaginea cu a “Zeiței de la Montreal”. “Nici 100 de campioni mondiali și europeni la un loc nu fac cât Nadia. Nici Patzaichin (n.r. – fost canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 19840) nu face cât Nadia, care este unică”, a apreciat Arădăvoaicei.

În cadrul discuțiilor pe marginea proiectului au mai luat cuvântul și alți consilieri locali, printre care Emil Lemnaru și Alexandru Cristea, care nu au îmbrățișat propunerea colegei lor decât până la un punct. Astfel, dacă Lemnaru a propus ca în data de 18 iulie să se desfășoare un soi de zile ale sportului oneștean, Alexandru Cristea a fost mai concis și a propus amendamentul prin care și ziua de 6 decembrie a fost păstrată până la urmă ca sărbătoare municipală oficială, proiectul fiind votat în această formă.

Partea bună este că Oneștiul se leagă mai strâns de numele Nadiei după ce ziua de 18 iulie a fost desemnată ca sărbătoare municipală oficială. Dar există și o parte ilară, fiind probabil ca orașul Nadiei să fi devenit primul din țară care are două sărbători oficiale recunoscute prin lege.