Numărul animalelor de companie a crescut simțitor în ultimii ani, iar odată cu acesta și riscul oneștenilor de a călca într-un “cadou” lăsat la întâmplare, pe trotuar sau în parcuri, pe spațiile verzi.

Tocmai de aceea, în noul regulament privind stabilirea unor măsuri de gospodărire a municipiului Onești, aprobat cu ocazia ultimei ședințe a Consiliului Local Onești, se face referire și la acest aspect și cum va fi el combătut.

Astfel, neridicarea, de către persoanele fizice deținătoare de animale, a dejecțiilor produse de acestea pe domeniul public sau în spațiile publice ori în holurile sau căile de acces ale spațiilor locative se va sancționa cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

În alte localități din țară, amenzile în acest caz sunt mult mai mari. În Arad, de exemplu, dacă nu aduni dejecțiile propriului animal și nu speli cu apă locul cu pricina riști o amendă de 700 de lei! Amenzile se acordă de către polițiștii locali doar dacă ești depistat cu câinele la plimbare și nu ai asupra ta pungă și recipient cu apă, pentru ridicarea dejecțiilor și spălarea locului. În București, amenzile diferă de la un sector la altul dar ajung și la 1.000 de lei.

“E foarte bine că s-au introdus și la noi amenzi pentru dejecțiile câinilor. Spațiile verzi, acolo unde se joacă copiii noștri, sunt pline vara de excrementele câinilor, ceea ce nu e normal. Cine are câine trebuie să facă și curat în urma lui, așa este corect și civilizat”, a comentat o doamnă.

Pentru “lăsarea liberă de către persoanele fizice, pe domeniul public sau privat al municipiului Onești, a animalelor domestice”, oneștenii riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei. Această prevedere îi vizează, printre alții, pe proprietarii de cai care își lasă animalele la păscut în buricul orașului.