O propunere legislativă la legea privind sistemul unitar de pensii publice, inițiată de mai mulți senatori liberali, printre aceștia numărându-se și Daniel Fenechiu, care are deschis un cabinet parlamentar la Onești, în cartierul Mal, ar putea fi de mare ajutor pentru oneștenii aflați în prag de pensionare, dacă va trece de plenul Parlamentului.
Concret, un grup de senatori liberali a propus ca persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă sau pe o rază de 8 km în jurul acestor localități să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.
“De la bun început trebuie să precizez că nu sunt adeptul scăderii vârstei de pensionare și nu dorim să generăm pomeni sociale. Pe de altă parte, se știe că oamenii care au trăit 30 de ani în orașe poluate, cum este cazul Oneștiului, care au inhalat tot felul de noxe au o speranță de viață mai scăzută față de cei care au locuit tot timpul într-un mediu curat.
De aceea cred este binevenită această propunere, ca oamenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă să iasă la pensie la 63 de ani, cu doi ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare.
Sper ca inițiativa să treacă și ca ceilalți deputați și senatori din județul Bacău să o susțină, colegii liberali o vor susține, evident. Inițiativa a trecut deja de Comisia de muncă a Camerei Deputaților, care a dat aviz favorabil, și consider că ea ar trebui susținută și de primarul orașului și de liderii de opinie din Onești”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu (foto mic), într-o conferință de presă susținută, azi, la cabinetul parlamentar pe care îl are în cartierul Mal.
Amendamentul propus de senatorii Daniel Fenechiu, Aurel Florea Soporan, Liviu Mazilu, Virginel Iordache și Ion Rotaru, adoptat cu majoritate de voturi, are următorul conținut:
“Secțiunea 3: Pensia anticipată parțială
Art. 65
(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a publerilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Tg. Mureș, Drobeta Tr-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Rm. Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava și Brăila pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”