Unei femei în etate din cartierul oneștean Slobozia, care se știa cu dările la zi, nu i-a venit să creadă ochilor când a deschis plicul de la E.ON pe care il adusese poștașul. “Notificare privind rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice”, a citit bâtrâna dintr-o răsuflare, de era să pice din picioare!

Femeia s-a liniștit abia după a citit mai cu atenție hârtia. Într-adevăr figura cu o restanță de plată la E.ON – pe care era notificată să o achite până pe 20.02.2017 (adică acum mai puțin de o săptămână) – dar suma era una absolut derizorie: 0,05 lei!

“Prin prezenta, vă reamintim faptul că până la data de 31.01.2017 nu v-ați îndeplinit obligațiile de plată a facturilor restante și a majorărilor de întârziere calculate la debitul principal, în valoare totală de 0,05 lei, datorie cu care figurați în evidențele noastre pentrul locul de consum menționat mai sus”, se arată în document.

Un nepot al femeii a plătit datoria ca nu cumva cei de la E.ON să-și ducă până la capăt avertismentul de întrerupere a curentului electric. Și acesta, scris tot negru pe alb, în cadrul notificării: Conform contractului de furnizare a energiei electrice, precum și prevederilor legale în vigoare, vă înștiințăm că în situația în care până la data de 20.02.2017 nu veți face dovada plății sumelor restante și a majorării de întârziere calculate până la data plății, compania noastră va rezilia contractul de furnizare pentru neplată, începând cu data de 21.02.2017”.

“Să fi văzut ce față a făcut doamna de la ghișeu când m-am dus să plătesc! I-am întins factura și o monedă de 50 de bani. N-am mai așteptat să-mi dea restul, nici nu știu dacă avea mărunt în casă 45 de bani. Mai mult au costat notificarea și expedierea ei prin poștă, decât aveau de recuperate cei de la E.ON de la bunica. Pe de altă parte, nu e de râs, nu știi ce reacție ar putea avea unii mai slabi de înger, cât de tare i-ar putea afecta o somație de genul ăsta. Dar asta e România, n-ai ce să-i faci!”, ne-a spus nepotul femeii.