La două zile după ce Moș Nicolae va fi venit la copiii cuminți, mai precis pe 8 decembrie, toți oneștenii care sunt părinți ori bunici sunt invitați să participe la lansarea unei cărți de povești-n bucate, pentru copii, scrisă de oneșteanca Otilia Dima, mama unei fetițe gingașe de numai 2 anișori.

Cartea se intitulează “Palatul de vanilie” și marchează debutul editorial al Otiliei Dima, care deține blogul www.cughilimele.ro – un blog dedicate mămicilor și copiilor lor.

Ideea acestei cărți a plecat de la o necesitate. Trebuia să îi gătesc (n.r. – Nataliei, fetița ei de 2 anișori) și cum noi suntem tot timpul împreună, trebuia să o implic și pe ea cumva în povestea asta. A început să îmi placă, chiar dacă se făcea dezordine. Eu îi găteam, ea stătea pe lângă mine și se juca cu legumele, fructele, făina … tot ce găsea pe masă. Era fericită și mă bucuram că împac și plăcutul, și utilul: eu îi gătesc, ne și jucăm în același timp și petrecem timp frumos împreună.

Apoi, înainte să existe Natalia spuneam că atunci când voi avea copii, am să încerc de Crăciun să fac turtă dulce. Voci de copii pe fundal și miros de turtă dulce, în mintea mea asta însemna un Crăciun reușit. Și, anul trecut cu vreo două zile înainte de Crăciun ne-am apucat amândouă să facem turtă dulce. A fost cea mai frumoasă zi pe care noi două am petrecut-o în bucătărie. De fapt, cred că a fost una din cele mai frumoase zile ale noastre, în general. În timp ce găteam cu ea mă gândeam că aș vrea să fac cumva să nu uite momentele astea. Uite, Crăciunul acesta în care am gătit turtă dulce. Va crește iar timpul așterne uitarea; cum să fac? Și, pentru că îmi place să scriu, așa mi-a venit ideea de a tranforma momentele noastre din bucătărie  în povești. Mă gândeam că așa îi voi păstra aceste amintiri pentru totdeauna și cine știe, dacă și ea va avea copii, poate o va ajuta această carte. După ce am gătit turta dulce, așa a apărut povestea Musafirul Special.

Și uite așa rețetele noastre au ajuns povești. E un fel de caiet de rețete pentru copii. Caiete cu rețete cum au mamele sau bunicile noastre, care miros a vanilie și esență de rom și au urme de făină. De asta este de vanilie”, explică Otilia Dima, pe blogul său.

Lansarea cărții “Palatul de vanilie” va avea loc la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, în Ludotecă, sâmbătă, 8 decembrie, cu începere de la orele 11.00, iar prof. Gabriela Anghel va vorbi despre importanța poveștilor în viața copiilor.