La 42 de ani, oneșteanul Simon Bâlbâe, ofițer de jandarmi cu gradul de locotenent-colonel, a escaladat recent vârful Mont Blanc, simbolul alpinismului european, iar de mâine urmează o nouă provocare: vârful Elbrus.  

Performanța lui Simon Bâlbâe este cu atât mai remarcabilă cu cât oneșteanul s-a apucat de alpinism foarte târziu, abia după ce s-a mutat cu serviciul în București.

“Pasiunea pentru munte o aveam de mic, dar nu am putut-o urma din cauza faptului că alpinismul nu era bine dezvoltat în Onești. M-am apucat de munte mai serios abia după ce m-am mutat în București, în 2013, urmând cursurile unei școli de montane din Capitală – daos Adventure. Încetul cu încetul am început să urc munții României și să <evoluez> de la blugi și adidași la echipament tehnic specific montan”, spune Simon Bâlbâe.

Experiența trăită de Simon în timpul expediției pentru cucerirea vârfului Mont Blanc (4.810 metri), simbolul alpinismului European, a fost unică, din toate punctele de vedere. “În cele 4 zile petrecute pe Mont Blanc am văzut cinci persoane – alpiniști și militari profesioniști, accidentați sau decedați – care erau evacuate cu elicopterul, zona fiind una foarte periculoasă.”

Începând de mâine, timp de 10 zile,, împreună cu o echipă format în totalitate din români, Simon Bâlbâe, vor încerca escaladarea celui mai înalt vârf din Europa continentală, vârful Elbrus, din Munții Caucaz, care are 5.642 de metri.

“Elbrus este acoperit de ghețari și este o cucerire demnă de cartea de vizită a unui alpinist, mai ales ca urmare a climei foarte schimbătoare, umede, a negurilor și cețurilor care și-au făcut culcuș în vârful muntelui și a temperaturilor foarte scăzute”, a conchis Simon.

Până acum nimeni din Jandarmeria Română nu a mai reușit să escaladeze vârfurile Mont Blanc și Elbrus, ceea ce va încerca Simon în decurs de numai două săptămâni. De altfel, nici mulți alpiniști de top nu se pot lăuda cu o asemenea performanță.