Pentru cei care l-au cunoscut direct sau indirect prin impresionanta sa operă teologică, părintele Serghei Bulgakov rămâne ,,unul dintre geniile cele mai puternice a secolului al XX-lea: părintele Serghei Bulgakov’’(Nikita Struve, ,,Pour le 50ème anniversaire de la mort de Serge Boulgakov’’, în ,,Le Messager Orthodoxe-Revue de Pensée et d’action orthodoxe’’, Nr.124, Paris, 1994-1995, p.1.).

Anul acesta la data de 12 iulie 2017 se împlinesc 73 ani de la trecerea la viața veșnică a părintelui Serghei Bulgakov.

Serghei Bulgakov s-a născut în Rusia într-un context dificil la 16 iulie 1871 la Livni, în regiunea Orel. Tatăl său, Nikolai, era preot, iar mama sa, Alexandra era preoteasă. S-a născut ca al doilea copil în familia preotulu Nikolai Vasilievitch Bulgakov. Crescut într-un mediu sărac, copilul Serghei se atașează de biserica parohială care îl avea ocrotitor pe Sfântul Serghei de Radonej, impresionat fiind de pictura bleu a parohiei. Deoarece provenea dintr-o familie preoțească, căci șapte generații din arborele său geneaologic au fost de preoți, i s-a inspirat să meargă la Seminarul Teologic pentru a ,,deveni’’ preot. Dar după un an, în 1885 la vârsta de 14 ani fuge de la Seminar, renunțând la ortodoxie. Îmbrățișează materialismul dialectic și marxismul.

În 1896 devine profesor de economie marxistă la Moscova. În 1898 în tren spre Caucaz vede apusul de soare și își dă seama îndată de frumusețea Înțelepciunii cu care Dumnezeu a creat lumea și de limitele gândirii marxist-materialiste. Abia acum începe să se dea în sufletul său un război nevăzut între ce gândea și ce simțea. Procesul va fi lent, urmând ca între 1898-1900 să călătorească în Germania unde rămâne impresionat de tabloul Madonei a lui Rafael la Dresde. Între 1901-1906 devine profesor de economie politică la Kiev. Între timp devine adeptul filosofiei idealiste germane.

În 1906 revine la Moscova ca profesor de filosofie politică. Anul 1908 reprezintă revenirea la ortodoxie pe care o pierduse în adolescență. Se împrietenește cu filosoful Nicolae Berdiaev și părintele Pavel Florensky, care îi vorbesc de SOPHIA, Înțelepciunea Divină, care va deveni laitmotivul teologiei sale, recunoscut ca cel mai important sofiolog al Ortodoxiei.  În 1917 participă la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse ca reprezentant laic. Anul 1918 va avea o dublă semnificație: este hirotonit preot de praznicul Cincizecimii și este alungat din universitate în exil în Crimeea până în 1923 de către bolșevici. După o experiență unică în Catedrala Aghia Sophia din Constantinopol și un pasaj la Praga, ajunge la începutul anului 1925 la Paris, unde va rămâne întreaga viață.

La Paris este ales ca prim decan și profesor de Dogmatică al noului Institut de Teologie Ortodoxă ,,Saint Serge’’ care răspundea durerii exilului și despotismului rusesc. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a primit doctoratul în Teologie în anul 1994 a Intitutului ,,Saint Serge’’. La Paris, părintele Bulgakov va avea cea mai fructuoasă perioadă a vieții sale scriind zeci de volume și sute de articole. Va participa la diverse întâlnire ecumenice ca reprezentant al Ortodoxiei, precum Conferința Mondială de la Lausanne (1927), Oxford, Edinbourg. Se implică în diologul dintre ortodocși și anglicani prin ,,Fraternitatea Sfântul Alban și Sfântul Serghie’’. Slujește la capela Institului Ortodox, iar activitatea teologică și-o îndreaptă spre o justă cercetare și hermeneutică a sensurilor Înțelepciunii Divine. Aici la Paris este înconjurat de o mulțime de studenți și copii spirituali.

La 28 mai 1944, cu ocazia aniversării a douzeci și șase de ani de la hirotonia sa, slujește ultima sa Sfântă Liturghie, datorită unui cancer la gât. Rămâne în stare de inconștiență până în ziua  de 12 iulie 1944 când trece la cele veșnice.

În concluzie, afirmăm că părintele Serghei Bulgakov rămăne în conștiința posterității ca un preot de o mare personalitate, de o inteligență uimitoare și cu o putere de anliză teologică rar întâlnită în contextul actual al Bisericii Ortodoxe. Pentru noi cei de astăzi care ne considerăm, mici continuatori ai sofiologiei sale, părintele Bulgakov rămâne părintele spiritual care a îndrăzit să perceapă misterul Înțelepciunii Divine din izvorul de viață al Dumnezeieștii Liturghii. Veșnica lui pomenire!

Teolog Ghionoiu Vlăduț-Ionuț