George Tiron, un tânăr de 19 ani din Onești, absolvent al Colegiului Național “Grigore Moisil”, a ales să urmeze un drum diferit față de foștii săi colegi. “Am decis să mă descopăr pe mine, înainte de aleg o facultate”, spune George, care se află în prezent în Italia, implicat într-un proiect european denumit “Solidarity for Norcia”, prin care li se acordă ajutor victimelor cutremurului care a devastat orașul Norcia, în vara lui 2016.

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a avut loc în Italia centrală pe 24 august 2016, la ora locală 03:36, în apropiere de Norcia, un oraș din Provincia Perugia. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică fiind de 5,5 grade pe scara Richter. Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind “sever”.

Orașul Amatrice din Provincia Rieti a fost cel mai afectat de cutremur, multe din clădirile istorice de aici prăbușindu-se.

Orașul Norcia a avut și el foarte mult de suferit.

“Peste 4.000 de oameni au fost mutați din locuințele distruse. Au fost mutați în diferite tipuri de așezăminte comune. Nemulțumiți de această situație, mulți au plecat, alții protestează cu bannere mari agățate de clădiri.

Noi suntem aici pentru a-i ajuta și pentru a le oferi sprijin moral. În august vom organiza un festival, dar până atunci desfășurăm tot felul de activități cu copii de diferite vârste, cursuri de engleză pentru copii și adulți și multe altele”, a explicat George.

Tânărul din Onești este singurul român care participă la acest proiect, alături de tineri din Egipt, Palestina, Turcia, Uruguay, Marea Britanie, Germania, Lituania, Franța și din Italia.

“Nu pot spune că am ales proiectul în detrimentul facultății, pentru că voi urma și o facultate când mă voi întoarce. Am decis să fac ceva diferit. Am venit aici, la Norcia, să mă descopăr pe mine, să învăț lucruri noi, astfel încât să nu fiu parte din mulțimea de oameni pe care îi cunosc și care urmează cu toții același drum. Proiectele de genul acesta sunt finanțate în totalitate de un program al Uniunii Europene, Erasmus+, și cel mai interesant lucru este că poți participa doar o dată în viață, până la vârsta de 30 de ani”, a mărturisit George, care a fost dintotdeauna un tip activ – în timpul școlii s-a ocupat cu detailingul auto și multe altele, astfel că și-a câștigat singur banii din care, atunci când a împlinit 18 ani, și-a făcut cadou o mașină.

Proiectul Erasmus+ “Solidarity for Norcia”, la care participă George Tiron, se încheie în septembrie.