Șase medici din cadrul Unității Primiri-Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean Bacău au demisionat în această dimineață, după ce unul dintre colegii lui, dr. Marian Gherghelescu, a fost amendat cu suma de 20.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău în urma cazului studentului întors din China și suspect de coronavirus (DETALII AICI).

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a emis un comunicat de presă în care explică procedurile legale în situații ca cea întâlnită la UPU Bacău și precizează că “dacă sancţiunile sunt considerate abuzive, există posibilitatea şi dreptul legal de a fi contestate în instanţă.”

Comunicatul de presă integral al DSP Bacău:

H.G.R. 589/2007, privind stabilirea metodologiei de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, art 2, menționează că “pentru bolile transmisibile marcate cu „(T)” – eveniment neobişnuit/neaşteptat, din fişa unică de raportare prevăzută la art.1, toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia să declare telefonic cazurile depistate, îndată după depistare, la serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a Municipiului Bucureşti”.

Conform verificărilor efectuate, s-au constatat următoarele:

– pacientul R.V.D. s-a prezentat la U.P.U. – S.J.U. Bacău la ora 13.28, singur, cu mașina personală;

– se întocmește Fișa U.P.U, fiind preluat în vederea triajului, la ora 13.30;

– la ora 13.35 se izolează în camera desemnată.

Menţionăm că este foarte importantă transmiterea imediată a datelor preliminare către Compartimentul S.C.B.T. din cadrul D.S.P.J. Bacău, pentru instituirea măsurilor în regim de urgenţă, a măsurilor corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic, care au ca scop limitarea transmiterii ulterioare a bolii către persoanele cu care intră în contact, având în vedere faptul că este vorba de circulaţia unui virus cu caracter de patogenitate necunoscut.

Precizăm că D.S.P.J. Bacău a informat unitatea sanitară, prin adresa nr. 1736/23.01.2020, privind implementarea în regim de urgenţă a măsurilor referitoare la managementul potenţialelor infecţii cu acest nou coronavirus.

Menţionăm că instituţia noastră a aflat de această situaţie după ora 14.00, din alte surse decât de la unitatea sanitară, dispunând imediat măsurile necesare.

În jurul orei 16.30, o echipă din cadrul I.S.S. – D.S.P.J. Bacău s-a deplasat la U.P.U. – S.J.U. Bacău pentru verificarea situaţiei la faţa locului precum şi a măsurilor luate de unitatea sanitară în context de boală transmisibilă, pentru protejarea celorlalţi pacienţi prezenţi şi a personalului medico-sanitar.

În urma verificărilor au fost aplicate următoarele sancţiuni:

– pentru neluarea măsurilor în vederea asigurării echipamentului de protecție specific în cazul pacientului cu suspiciune de coronavirus s-a aplicat sancțiune contravențională – Asistent Șef tură, în valoare de 2.000 lei, conform H.G.R. 857/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 32, lit. k): “nerespectarea[…] protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar.”;

– pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție la nivelul tuturor spațiilor în care a primit asistență medicală pacientul R.D.V. după părăsirea acestor spații și neînregistrarea în graficul de curățenie-dezinfecție a operațiunilor de curățare și dezinfecție efectuate în camera de izolare, s-a aplicat sancțiune contravențională – îngrijitor de tură, în valoare de 2.000 lei, conform H.G.R. 857/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 32, lit. k): “nerespectarea[…] protocoalelor de lucru de cătrepersonalul[…] auxiliar.”;

– pentru neraportarea suspiciunii cu coronavirus din data de 27.01.2020 îndată după depistare la Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, anunțarea instituției făcându-se la circa 2 ore de la izolarea cazului, nerespectându-se procedura specifică, s-a aplicat sancțiune contravențională – medicul de gardă U.P.U., în valoare de 20.000 lei, conform H.G.R. 857/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 34, lit. a): “neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli transmisibile, precum şi nenotificarea reacţiilor adverse prin sistemele de alertă şi vigilenţă la autoritatea de sănătate publică teritorială, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.”.

Apelăm la o atitudine echilibrată la personalul medico-sanitar şi respectarea deontologiei profesionale. Nerespectarea reglementarilor în vigoare în domeniul sănătăţii poate avea repercusiuni asupra sănătăţii publice.

Dacă sancţiunile sunt considerate abuzive, există posibilitatea şi dreptul legal de a fi contestate în instanţă. (foto: desteptarea.ro)