UPDATE – 12.03: “Conform legislației, ei (n.r. – medicii de a UPU) aveau obligația să ne anunțe de îndată, după depistare. Ei n-au anunțat, am aflat din presă. La 13:35, au scris în foaia de observație „suspiciune contact coronavirus”, dar nu a anunțat nici superiorii, nici medicul epidemiolog de la Serviciul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cf. art 2 din HG 589/2007. În astfel de cazuri, se impun măsuri de urgență”, a declarat Alin Năstasă, directorul DSP Bacău.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șase medici din cadrul Unității Primiri-Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean Bacău au demisionat în această dimineață, după ce unul dintre colegii lui, dr. Marian Gherghelescu, a fost amendat cu suma de 20.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău în urma cazului studentului întors din China și suspect de coronavirus.

Potrivit dr. Elena Bilbor, inspectorii ar fi căutat nod în papură la controlul efectuat, supărarea reală fiind că presa a aflat de caz înaintea autorităților, relatează zdbc.ro.

„Vom încerca o conciliere, dar și eu sunt nemulțumit de atitudinea DSP. Această amendă nu se justifică, nu poți amenda un medic pentru că presa a aflat prima. Noi le-am demonstrat inspectorilor DSP că, într-o oră de la prezentarea pacientului, au fost îndeplinite procedurile în astfel de cazuri”, a declarat managerul SJU, Adrian Popa, pentru sursa citată.