Una dintre cele peste 140 de străzi pe care le are municipiul Onești ar putea să se numească, în viitorul apropiat, “Gheorghe Gheorghiu-Dej”. “Oneștiul are o datorie morală față de acest om politic”, spune cel care a avut ideea de a veni cu această propunere.

Locuitorii Oneștiului ar putea fi invitați la o dezbatere publică pentru a se pronunța cu privire la oportunitatea ca una dintre străzile sale să poarte numele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Propunerea ca una dintre străzile din Onești să poarte numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej îi aparține lui Dumitru Brăneanu, în prezent consilier județean dar și președinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor.

“Fac această propunere pentru că acest oraș (n.r. – Onești) există datorită lui”, a spus Brăneanu, pentru desteptarea.ro.

Dumitru Brăneanu susține că Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost și lucruri bune, nu doar lucruri rele, “sunt destule controverse în istorie pe aceste teme, dar ce e vizibil trebuie pus în valoare, iar Oneștiul are o datorie morală față de acest om politic. Eu am propus primarilor de până acum ai Oneștiului să dea un astfel de nume unei străzi a orașului, dar dacă nu avem curaj să ne asumăm istoria este mare păcat”.

Între 1965 și 1990, Oneștiul s-a numit Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca semn de respect față de cel care, din poziția de lider comunist al României (din 1948 și până în martie 1965, când a murit) a avut un rol decisiv în edificarea orașului și ridicarea Platformei Petrochimice Borzești.

Citește articolul complet AICI.