Dacă până acum o amendă contravențională putea fi achitată la jumătate în doar 48 de ore de la încheierea procesului-verbal de contravenție, începând de azi termenul de plată  la jumătate a amenzilor a fost extins la 15 zile.

Această schimbare este prevăzută de Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care se aplică începând de azi, 24 august 2018.

Prin extinderea semnificativă a termenului până la care se poate achita doar jumătate din minimul amenzii primite se urmărește încurajarea românilor să-și plătească mai repede amenzile, ceea ce va aduce și bani mai mulți la bugetul de stat.

De cele mai multe ori, români care nu reușeau să facă repede rost de bani ca să plătească jumătate din amenda primită, nu o mai achitau deloc, mai ales că după expirarea celor 48 de ore trebuiau să plătească cuantumul întreg al amenzii.

Jumătate de minimul amenzii primite înseamnă că dacă contravenientul primește o amendă de 1.000 de lei, în condițiile în care, pentru infracțiunea pentru care a fost sancționat, amenda minimă prevăzută de lege este de 500 de lei, acesta va plăti doar 250 de lei, în termen de 15 zile.