Dacă multe alte companii similare doar mimează grija față de mediul înconjurător, operatorul sistemului public de apă și canalizare din Onești – RAJA Constanța –  demonstrează că protejarea naturii este un deziderat perfect realizabil, dacă într-adevăr se dorește acest lucru.

E important să înțelegem efectul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului înconjurător și să devenim responsabili, să avem un comportament prin care să protejăm natura.

În prezent, la Onești, toaletele a peste 20.000 de oameni sunt epurate zilnic folosindu-se tehnologia convențională, care nu mai are de-a face în niciun fel cu cerințele actuale.

Construită în perioada 1948-1953, și modernizată ultima dată în 1976, Stația de Epurare Jevreni, care a fost proiectată să trateze şi să elimine apa menajeră uzată din locuinţele oneștenilor şi apa industrială uzată de pe Platforma Petrochimică Borzești, este astăzi o stație veche, cu tehnologie istorică, chiar dacă, potrivit monitorizării făcute de Apele Române, se respectă standardele impuse pentru apele deversate în receptori naturali.

De altfel, RAJA a anunțat, încă din momentul preluării serviciului public de alimentare cu apă și canalizare de la Onești (pe 1 iunie se împlinește un an), că va construi la Jevreni o stație de epurare nouă, care va aplica cea mai modernă tehnologie de tratare a apelor uzate folosită la ora actuală.

 “UNU pe Trotuș” a vizitat recent stațiile de epurare de la Buftea și Țăndărei, două dintre cele 17 stații de epurare aflate în exploatarea RAJA, și a descoperit parcă o altă lume.

Atât la Buftea, cât și la Țăndărei se folosește metoda de epurare biologică avansată a apei, care presupune nitrificare, denitrificare, eliminarea chimică a fosforului, dezinfecție cu raze ultraviolete, stabilizare anaerobă a nămolului, depozitare și cogenerare, totul pentru o cât mai bună protejare a mediului și a apelor din aria de operare.

Pentru cei care nu știu, asupra tuturor localităților din țară care nu respectă standardele europene de mediu în privința tratării apelor uzate va fi declanșată procedura de infringement de către UE, care presupune plata unor amenzi usturătoare.

Localități precum Buftea ori Țăndărei au evitat astfel plata de penalități ca urmare a declanșării procedurilor de infringement pentru neconformare la standardele europene de mediu, după ce RAJA a construit acolo stații de epurare noi.

Ca să vă dați seama de amploarea dezastrului financiar în cazul nepunerii în aplicare de către statul român a directivei UE privind epurarea apelor uzate urbane, numai din estimările făcute la nivelul anului 2016 obligațiile de plată ale României în situația declanșării infringementului ar putea depăși 10 miliarde de euro pe an!!!

Stațiile de epurare de la Buftea și Țăndărei, ca de altfel toate investițiile realizate de RAJA în aria sa de operare, sunt la superlativ.

Dincolo de tehnologiile de epurare avansate care se folosesc – “Tratamentul cu raze ultraviolete distruge în proporție de 99,99% orice urmă de germeni, bacterie, virus. Astfel, apa tratată de noi devine din punct de vedere chimic, organoleptic, mecanic la fel de curată ca apa de izvor”, a precizat Mirel Șerbănescu, director coordonator adjunct la RAJA – peste tot domnește ordinea și disciplina. Și o curățenie mai ceva ca într-o farmacie.

Centrele zonale ale RAJA respectă și ele aceleași standard înalte. Iar sediul central, cu al său centru operațional de comandă, pare desprins din filmele SF. Dispeceratul SCADA permite monitorizarea, în timp real, a activității în toate centrele din țară în care operează RAJA (145 de localități din șapte județe).

Nu totdeauna a fost însă așa. La Buftea, de exemplu, fostul operator, o companie din Italia, TASM SRL, a lăsat prăpăd în urma sa. De fapt, prăpăd au găsit cei de la RAJA în toate ariile unde operează în prezent: munți de gunoaie prin curți și împrejur, garduri distruse, toalete insalubre, înfundate și pline de rugină, clădiri cu pereți scorojiți. Niște imense focare de infecție!

La fel și la Onești, unde RAJA are în plan investiții de peste 45 de milioane de euro, prioritare fiind construirea unei noi stații de epurare la Jevreni, a unei noi surse de apă și reabilitarea și extinderea rețelei de apă. Punctul de Gospodărire a Apei Cuciur a fost deja reabilitat complet.

Pentru a avea un control cât mai strict asupra calității apei potabile furnizate populației, RAJA a înființat în premieră un serviciu de specialitate – Direcția de Calitate – ai cărei reprezentanți monitorizează și analizează permanent indicatorii chimici, fizici și biologici ai apei potabile, prin intermediul laboratoarelor acreditate RENAR.

“La nivelul companiei noastre există o preocupare continuă privind calitatea apei potabile distribuite populației și a apelor uzate pe care dorim să le redăm mediului natural la cele mai înalte standarde”, a spus Costică Nan, directorul coordonator al centrelor zonale RAJA.(repetitie)

Din păcate, la Onești calitatea apei potabile are mult de suferit din cauza conductelor colmatate, sparte și ruginite, dar această problemă se va rezolva odată cu reabilitarea rețelei de distribuție (14,62 km).

Contractul de consultanță aferent angajamentelor asumate de RAJA la Onești a fost semnat încă de acum o lună și jumătate, iar cel mai târziu la începutul anului viitor compania dobrogeană va deschide mai multe șantiere în oraș. Unul dintre șantiere va fi deschis la Jevreni, unde va fi construită o nouă stație de epurare care se va baza pe cea mai modernă tehnologie de tratare a apei – cu membrane ultrafiltrante – cum nu mai există decât în Ungaria, în tot estul Europei.

Notă: Ultimele cinci dintre pozele care însoțesc acest articol prezintă Stația de Epurare Jevreni, care urmează să fie complet modernizată.