Jumătate din măștile vândute pe piața din România nu protejează împotriva coronavirusului, susține Ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că în urma controalelor făcute de ANPC s-a constatat că măștile de import aflate pe piață nu protejează împotriva Covid-19 și au o calitate îndoielnică și recomandă oamenilor să achiziționeze produse românești. 

“Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

În timp ce piața românească a fost inundată de măști neconforme din China, fabrica de confecții Maremod din Onești produce zilnic 16.000 de măști medicinale certificate, care ajung în Germania, în Italia și pe piața internă, în funcție de cereri.

Măștile medicinale de unică folosință produse de Maremod sunt formate din trei straturi de nețesut: stratul exterior – este tratat special pentru a fi impermeabil, stratul interior – are calitatea de a absorbi umiditatea din respirația purtătorului, stratul din mijloc – împiedică pătrunderea virușilor BFE 99.8.

Cum spuneam, măștile produse de Maremod Onești respectă toate standardele prevăzute de calitate, fiind în conformitate cu Directiva 93/42/ CEE privind dispozitivele medicale, HG nr. 54/2009 și Regulamentul (UE) 2017/745.

Pentru susținerea caracteristicelor celor trei straturi de nețesut, din polipropilenă, care formează masca facială de uz medical, atașăm mai jos rezultatele testelor, efectuate de Laboratorul acreditat de către Uniunea Europeană, BIOCHEM, Italia. Rezultatele obținute la aceste teste sunt în limitele cerute și conform standardului EN 14683 +AC:2019”, arată reprezentanții Maremod.

Maremod Onești produce și ambalează măștile în condiții speciale de temperatură și umiditate, controlul conținutului microbian al aerului pentru menținerea mediul curat fiind foarte strict

Maremod Onești produce măștile de protecție pe o linie automată specială de confecționat măști medicale, formată din: suport pentru role, linie de preformat măști și lipirea lor ultrasonică cu introducerea automată a bridei pentru nas, masa de transfer către cele 2 linii de aplicat și sudat prin termolipire ultrasonică automată a elasticului pentru urechi.

Viteza de lucru este de 100 de bucăți pe minut, utilajul fiind asistat pe calculator, toate controalele fiind realizate prin programe, care ajută la ajustarea funcțiilor într-un timp foarte scurt și care facilitează o productivitate mare și o calitate superioară produselor finite.

În secția de producere a măștilor faciale de uz medical, tip I, temperatura este controlată strict de la 18 până la 26° C, iar umiditatea relativă este de la 45% până la 65%.

Pentru a distruge condițiile favorabile creșterii bacteriilor, se face dezinfectarea secției cu soluții dezinfectante speciale.

Ambalarea, etichetarea și depozitarea măștilor faciale de uz medical, tip I, se face în zone de lucru/depozitare, special amenajate din interiorul fabricii, care reprezintă spații uscate și răcoroase, în care se face controlul conținutului microbian al aerului pentru menținerea mediul curat al acestor spații.

“Am reușit să demarăm producția de măști de protecție de clasa I, tip II în trei straturi într-un timp foarte scurt și, în acest moment, putem asigura o producție zilnică de 16.000 de măști. Prin lansarea noii linii de producție, am creat și noi locuri de muncă în Onești, contribuind astfel atât la bugetul statului, cât și la bugetul comunității”, a declarat Dan Bonta, Administrative Director la Maremod.

Pe piața internă, măștile de protecție produse de Maremod Onești ajung preponderent în unitățile medicale de prestigiu, zilele acestea fiind onorată o nouă comandă, reprezentând 6.000 de măști faciale de uz medical, pentru Institutul de Boli Infecțioase “Dr. Matei Balș” București.