Autoritățile se pregătesc de marea campanie de vaccinare anti-COVID19. Guvernul a aprobat deja strategia care urmează să fie trimisă spre aprobare către Consiliul Suprem de Apărare a Țării săptămâna viitoare, notează observatornews.ro.

Vaccinarea se va face gratuit și voluntar, iar Guvernul se așteaptă ca aproximativ 70% dintre români să se vaccineze anti-covid 19. Strategia a fost făcută pe toate cele trei tipuri de vaccin care ar putea fi aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Până atunci, însă, este pregătită infrastructura necesară pentru o vaccinare națională.

În afară de Ministerul Sănătății, în campanie se implică şi Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, dar și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Militarii vor avea un rol important în campania națională de vaccinare anti-Covid 19. Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în țară a acestora, cât şi preluarea şi transportul la Centrele de vaccin de pe întreg teritoriul României.

O dată ajunse primele doze la noi în țară, primul pas este distribuirea lor către șase centre regionale de depozitare, în Spitalele Militare din Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj Napoca, Iași și Constanța, unde ar exista congelatoare de temperatură ultra-joasă de până la -80 de grade.

Transportul se va face în cutii cu gheață carbonică sau mașini frigorifice monitorizate cu GPS. Din centrele regionale, vaccinul urmează să ajungă în centrele de vaccinare. (foto: imagine ilustrativă)