A fost cod roșu și cod portocaliu de ploi torențiale aseară, în localitățile Brusturoasa, Ghimeș-Făgeș, Palanca și Agăș. Într-un timp foarte scurt, s-au adunat cantități uriașe de precipitații, de 50-60 /mp. Apele s-au umflat rapid în urma ploilor abundente, și au lovit cu putere.

Zeci de pompieri au fost dislocați în zonă pentru a-i ajuta pe oamenii ale căror gospodării au fost inundate. Informațiile din teritoriu au fost contradictorii pe durata misiunii. Mai întâi, s-a vorbit despre circa 150 de gospodării afectate. Ajuns în satul Ciugheș, comuna Palanca, prefectul județului Bacău, Leonard Bulai a susținut apoi că, la o prima evaluare, ar fi 90 de gospodării afectate de viituri. “Echipajele de pompieri intervin atât aici, cât și la Brusturoasa. Acum apele s-au mai retras și o să începem o evaluare mâine dimineață (n.r. – azi)”, a mai precizat prefectul.

Mai târziu, aproape de miezul nopții, ISU Bacău a oferit mai multe detalii: “34 de pompieri militari cu două autospeciale cu apă și spumă, trei autospeciale de primă intervenție și comandă, două microbuze, două autoturisme pentru muncă operativă, opt motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă au intervenit pentru înlăturarea efectelor produse de inundații în comunele Palanca și Brusturoasa.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase în satul Ciugheș, din comuna Palanca au fost afectate circa 90 de gospodării, trei autoturisme și două podețe.

De menționat este faptul că au fost salvate două persoane (o femeie, în vârstă de 62 de ani, și un bărbat în vârstă de 88 de ani) și două animale (porcine).

În satul Higănești din comuna Brusturoasa au fost afectate 12 curți, iar în satul Brusturoasa trei gospodării. Au fost inundate curți și beciuri, iar drumurile au fost colmatate”, a declarat mr. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău. (foto: Prefectura Bacău; ISU Bacău)