Explozia preţurilor gazelor pe piaţa angro, care a majorat costurile de achiziţie ale furnziorilor peste nivelul facturat clienţilor, începe să se simtă şi pe piaţa autohtonă, notează stirileprotv.ro.

Practic, în cazul pieței de gaze, fie că sunt puși în situația de a nu mai avea gaz achiziționat pentru clienți, fie că prețul de achiziție al gazelor din piață este mult prea mare față de prețul pe care și l-au asumat la client, tot mai mulți furnizori aleg în ultima vreme să renunțe la acest business. Ei fac cerere la ANRE să li se retragă licența.

Ultimul care a anunțat că dorește să iasă de pe piața furnizării de gaze, dar de la începutul anului viitor, este Restart Energy, furnizor destul de mare, cu 18.000 de clienți.

“Piața de gaze naturale din România, dar și de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clienților finali.

Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 și concentrarea pe energie electrică și soluții de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noștri valoare adăugată într-un cadru predictibil și stabil”, a comunicat Armand Domuța, General Manager Restart Energy.

Restart Energy a anunţat că renunţă, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, dar surse din piaţă susţin că alte 3-4 companii au solicitat, din proprie iniţiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare şi transport, adresându-se şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenţei de furnizare.

Potrivit economica.net, ANRE a retras zece licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, în acest an, toate la solicitarea operatorilor economici, potrivit datelor instituției.

Dintre acestea zece, importante cu adevărat sunt patru cazuri, restul fiind retrase în condițiile în care operatorii nu au prestat serviciul și nu au avut clienți. Este vorba despre Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL, care aveau clienți, ba chiar unul dintre ei destul de mulți și care au renunțat de bună voie la activitatea de furnizare a gazelor și, implicit, și la clienți. În total, numărul clienților acestor furnizori se ridică la circa 15.000.

Pusă în fața situației în care tot mai mulți furnizori de gaze care au clienți renunță la licențele de furnizare, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei nu va mai aproba cererea acestora de a renunța la licențe, potrivit unor surse din piață, mai notează economica.net.

Ce se întâmplă cu clienții?

Clienții la care un furnizor renunță nu vor rămâne nealimentați. În situația în care nu găsesc ei alt furnizor până la momentul în care furnizorul actual renunță, ei vor fi distribuți de ANRE furnizorului de ultimă instanță (FUI), care le va asigura alimentare până la momentul în care își vor găsi un nou furnizor concurențial.

Pentru client problema este prețul. El va plăti prețul de FUI, care este mai mare și decât cel al furnizorului care l-a abandonat, și, în teorie, mai mare decât majoritatea prețurilor din piață. Spre exemplu, acum FUI este Engie, care are însă un preț de 642 de lei/MWh. Este adevărat însă că, până la finalul lunii martie, prețul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar dacă ajunge la FUI, clientul nu va plăti peste acest preț. (foto: imagine ilustrativă)