Deschidere de an școlar atipică, la Onești. În locul tradiționalelor festivități, cu sute de elevi emoționați strânși în careu în curtea școlii și cu părinții supraveghindu-i îndeaproape, copiii au fost așteptați cu dezinfectant și reguli stricte de distanțare. Din peisaj au lipsit și politicienii, care în mod normal ar fi făcut turul școlilor, mai ales că sunt în plină campanie electorală.

La toate școlile gimnaziale din Onești deschiderea de an școlar s-a desfășurat după același scenariu: părinții n-au mai avut acces în curtea instituțiilor, conducându-i pe cei mici doar până la poartă, de unde aceștia au fost preluați de cadrele didactice și însoțiți la clase, în șir indian. Mai mult, elevii au venit la școală pe rând, la ore diferite. Cei mai mici dintre copii au părut dezorientați de noile reguli, unii chiar speriați, la fel și mulți părinți. La Școala “Ghiță Mocanu”, în absența vacarmului de altădată, terenul de sport a fost ocupat de zeci de porumbei. Iar la licee, a fost mai greu cu păstrarea distanțării sociale.

Forfota specifică unui nou început de an școlar nu s-a mai regăsit nici în trafic. Dacă până acum școala începea nu doar cu emoții pentru părinți, bunici, elevi și profesori ci și cu nervi pentru șoferii care rămâneau prinși în blocajele din trafic și cu bătăi de cap pentru polițiștii rutieri, astăzi de dimineață s-a circulat destul de lejer în oraș.

În lipsa tradiționalelor festivități de la început de an școlar, am identificat trei categorii de perdanți și anume: elevii din clasele pregătitoare, care din păcate n-au mai avut parte de emoția primei zile de școală, pe care totuși învățătorii s-au străduit să o creeze în cadru restrâns, pentru fiecare clasă în parte; florarii, ce au înregistrat pierderi uriașe, în condițiile în care buchetele de flori ce erau nelipsite din recuzita elevului întors din vacanță n-au mai fost la mare căutare și în acest an de pandemie; politicienii, care au ratat ocazia să i se adreseze electoratului, mai ales că sunt și în campanie electorală.

Una peste alta, prima zi de școală după 6 luni de pandemie a venit la pachet cu incertitudini, temeri și multe, foarte multe lipsuri determinate în primul rând de autoritățile centrale. Toate problemele noi – lipsa tabletelor, lipsa accesului la internet – se adaugă celor deja bine știute la începutul fiecărui an școlar: lipsa manualelor, lipsa toaletelor (în mediul rural), lipsa avizelor ISU de funcționare, etc.

Succes elevilor în noul aș școlar!