Județul Bacău se află în top 3 al județelor din Moldova din punct de vedere al performanțelor atragerii fondurilor europene, calculat în funcție de numărul de locuitori din fiecare județ. Potrivit unei analize realizate de doi cercetători români, județul Bacău se situează deasupra unor județe precum Iași, Sibiu, Arad ori Brașov.

Cornel Ban și Aurelian Giugăl, doi cercetători în economie, respectiv în științe politice, au trecut în revistă, județ cu județ, realizările administrațiilor locale într-un domeniu vital pentru dezvoltarea României: captarea fondurilor europene. Iar calitatea administrației locale nu pare să urmeze logica culorii politice, scrie libertatea.ro.

Analiza lui Cornel Ban, cercetător și doctor în economie, profesor doctor la Copenhagen Business School și a lui Aurelian Giugăl, asistent universitar doctor în cadrul Departamentului de Antropologie culturală şi comunicare la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, doctorand în Științe Politice, masterand în Politică Europeană și Românească și cu licență în Geografie, indică MARI SURPRIZE, cum ar fi faptul că deși tot PSD, administrația județului Bistrița-Năsăud a luat dublul banilor față de echipa Gabrielei Firea, primarul Capitalei!

Pe această hartă a performanțelor atragerii fondurilor europene, județul Bacău se află în top 3 în Moldova, înaintea Iașiului, iar la nivel național este, printre altele, înaintea Sibiului, a Aradului și a Brașovului.

Astfel, județul Bacău a atras 4.061 lei pe cap de locuitor, mai mult decât dublu față de județul Iași (1.896 lei) și peste Sibiu (2.467), Arad (2.851) și Brașov (1.193).

“Banii (n.r. – fondurile europene atrase de județul Bacău) se văd în investiții de anvergură. Iată câteva:

  • modernizare aeroport (pistă plus terminal), 55 milioane euro;
  • modernizare Spital Județean de Urgență Bacău (Ambulatoriu, Dotări echipamente medicale, Heliport – în plină construcție);
  • infrastructură rutieră (un ex: drumul de 95 km Podu Turcului – Dămienești, aflat în construcție și finanțat prin POR cu peste 40 mil. euro)

Adaug aici, cu voia dvs, proiecte create de guvernarea PSD (2017 – 2019), care – mulțumită muncii serioase pe care am depus-o la acel moment – sunt finanțate tot din bani europeni: centura Bacăului (200 mil. euro valoare totală, din care 145 mil. fonduri UE); Autostrada A13 Bacău – Brașov – pusă pe hartă de guvernarea noastră și aflată în proiectare”, a apreciat europarlamentarul Dragoș Benea.

Concluzia pe care o trag jurnaliștii de la libertate.ro: “Evident că până la urmă nicio administrație locală nu se poate descurca doar cu bani europeni. Investiții publice naționale sunt, până la urmă, decisive. Tot așa cum este adevărat că există administrații locale care se descurcă rezonabil, deși nu sunt campioane la fonduri europene. Însă ceea ce vrem să spunem aici este, dacă ne uităm la acești bani europeni ca la un test al competenței administrative, gândirea convențională despre “ciuma roșie”, superioritatea de organizare ardeleană sau contrastul centru-provincie nu prea stau în picioare.” (foto: desteptarea.ro)