Din cauza furtunilor violente, până aseară au fost circa 150 de avarii și incidente în rețelele de medie și înaltă tensiune ale companiei Delgaz Grid din Moldova.

Numărul de apeluri din Dispeceratul de Urgență a fost de 8 ori mai mare miercuri, în intervalul orar 13.00-23.00, comparativ cu o zi obișnuită;

Județele din  Moldova s-au aflat miercuri, 28 iulie, sub incidența unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru vijelii puternice, grindină și ploi torențiale, fiind emise și numeroase avertizări de cod roșu pentru mai multe localități;

Delgaz Grid transmite că s-a reluat alimentarea cu energie în majoritatea localităților din Moldova afectate de furtunile puternice de miercuri, când viteza vântului a ajuns și la  100 km/h în anumite zone.

În cursul serii de miercuri, 28 iulie a.c., peste 16.500 de clienți din 31 de localități nu aveau energie electrică, dar am remediat cea mai mare parte a  avariilor.

“Continuăm să lucrăm pentru înlocuirea a 6 stâlpi de medie tensiune rupți, astfel încât să refacem rețelele distruse și să restabilim distribuția energiei electrice în localitățile: Mândrești, Unțeni și Soroceni din jud. Botoșani”, au precizat reprezentanți Delgaz Grid.

În județul Botoșani au fost cele mai multe avarii ale rețelelor electrice, numărul apelurillor care semnalau întreruperea energiei electrice sau elemente ale rețelelor electrice distruse a crescut de peste 30 de ori, față de o zi obișnuită.

“Intervenim în continuare cu echipele noastre și ale contractorilor pentru remedierea deranjamentelor din rețelele de joasă tensiune, ca urmare a ruperii conductoarelor sau stâlpilor, prin căderea unor copaci peste liniile electrice aeriene, pentru înlocuirea transformatoarelor lovite de fulgere etc.

Întrucât în unele zone conductoarele sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, atragem atenţia asupra pericolului de electrocutare şi arsuri pe care îl reprezintă atingerea lor în cazul pătrunderii persoanelor în vecinătatea acestora. Totodată, stâlpii avariaţi, aflaţi într-un echilibru precar, pot genera accidente grave în eventualitatea căderii acestora și de aceea este necesar să fie apelat Dispeceratul de Urgență al companiei noastre la 0800 800 929”, se mai arată în comunicatul de presă al Delgaz Grid.