Statul subvenţionează cu 20.000 de lei fiecare persoană fizică ce dorește să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă, sumă ce reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Persoanele fizice vor putea începe să se înscrie în program de la data de 9 septembrie.

Ghidul de finanţare a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi, în termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmează montajul.

Surplusul de energie va fi livrat în reţeaua naţională, de unde se poate primi şi bani. Banii vor fi plătiți de către furnizorul de energie electrică.

Printre cele 8 firme din județul Bacău ce au primit aprobare de la Administrația Fondului pentru Mediu să instaleze panouri fotovoltaice, se numără și două din Onești: Energo Prest (înregistrată în comuna Buciumi, dar cu punctul de lucru în Onești, pe strada Republicii nr. 50, aproape de stația de autobuz de la Moldova) și Gen & Iul Trading SRL.

Din județul Bacău, în program s-a mai înscris o firmă din Moinești (Maryelectric SRL), restul de 5 fiind din Bacău.

GHIDUL COMPLET PRIVIND INSTALAREA DE PANOURI FOTOVOLTAICE POATE FI CONSULTAT AICI