UPDATE – 16:22: Comunicat MApN privind starea piloților aeronavei care s-a prăbușit lângă Bacău: „Starea piloților aeronavei IAR 99 Șoim prăbușită în județul Bacău

Comandorul Marcel Breșug, șeful de stat major al Bazei 95 Aeriană <Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu> și căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-șef zbor în cadrul aceleiași baze aeriene, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din județul Bacău, deasupra Lacului Gabeni.

Piloții au fost recuperați de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene, se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja la această oră un zbor pentru evacuarea primului dintre piloții recuperați către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central <Dr. Carol Davila>, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la același spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forțelor Armate Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breșug, în vârstă de 41 de ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Șoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experiență de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menționată.

Aeronava IAR 99 Șoim decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

Conform procedurilor, piloții s-au catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului Apărării Naționale a fost numită o comisie de investigație tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar și au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate”.

UPDATE – 16.11: Din informațiile deținute la acest moment, se pare că starea piloților ar fi gravă, unul dintre ei fiind deja transportat la București, cu un elicopter SMURD. Vom reveni cu detalii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cei doi piloți ai aeronavei de tip IAR 99 Șoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău, care s-a prăbușit, astăzi, la amiază, în comuna Nicolae Bălcescu, au fost recuperați de echipele de salvare.

Piloții reușiseră să se catapulteze înainte ca aeronava să se facă una cu pământul, iar echipele de salvare au reușit să-i recupereze, din câte se pare, din apele laculului de acumulare Galbeni-Letea Veche, unde ar fi ajuns și epava aparatului de zbor.

Amândoi piloții au fost găsiți conștienți – susține purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, mr. Andrei Grecu – și au fost preluați de echipajele medicale, pentru a fi evaluați suplimentar.

La nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va alcătui o comisie care va investiga cauzele producerii incidentului (detalii AICI).

Vom reveni cu informații despre starea piloților de îndată ce acestea vor fi disponibile.

Sursa foto: arhivă