Virusul Pestei Porcine Africane a fost confirmat într-o gospodărie din satul Lespezi, județul Vrancea, situat la doar 50 de kilometri de municipiul Onești, iar oamenii și deopotrivă autoritățile din județul Bacău au intrat deja în alertă.

În unele localități din sudul județului Bacău, oamenii au început deja să-și sacrifice porcii, de teamă să nu le fie omorâți și să rămână fără cârnați și caltaboși de Crăciun.

În data de 27.10.2018, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la doi porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. (…) Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, ecarisarea carcaselor şi instalarea filtrelor rutiere”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vrancea.

Luni, 29 octombrie, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Bacău, în vederea stabilirii unui set de măsuri în situația de față.

Potrivit dr. Florin Claudiu Baltă, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinară  și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, la nivelul județului Bacău se va efectua un recensământ al tuturor exploatațiilor porcine, se va interzice transportul porcilor pe drumurile publice și private, nici un vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu va fi lăsat să părăsească zona până nu va fi dezinfectat, etc.

Pe 25 octombrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că, în România, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a depăşit 350.000.