Confirmarea pestei porcine africane la porc domestic, în comuna Homocea, județul Vrancea, plasează o parte din sudul teritoriului județului Bacău, în zona de supraveghere a focarului de boală.

Următoarele localități din județul Bacău au intrat sub restricții sanitare veterinare privind circulația animalelor și persoanelor: comunele Urechești (localitatea Slobozia), Tătărăști (localitățile Ungureni, Cornii de Jos, Cornii de Sus, Tătărăști), Huruiești (localitățile Pradaiș, Perchiu), Dealu Morii (localitatea Negulești), Podu Turcului (localitățile Lehancea, Racusana, Giurgioana).

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Bacău a instituit mai multe măsuri pentru zona de supraveghere a focarului de boală.

Astfel, se va realiza un recensământ al tuturor exploatațiilor de porcine care cuprinde și un examen clinic al celor aproximativ 433 de porci crescuți în gospodăriile populației situate în zona de restricții a județului Bacău, efectuarea de controale în vederea depistării creșterii suinelor fără respectarea condițiilor sanitare veterinare la nivelul cantoanelor, stânelor și zonelor limitrofe fondurilor de vânătoare.

În vederea descurajării comerțului ilicit de porci vii, carne și produse de carne, s-au instituit controale în trafic și patrulări pe drumurile naționale și județene în colaborare instituțională între Inspectoratul de Poliției Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi și DSVSA Bacău. (foto: arhivă)