Caz șocant în Bacău după ce un bărbat ar fi indus în eroare mai multe persoane prin încheierea de contracte sau prestări de servicii fără a întreprinde niciun demers legal pentru aplicarea acestora.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bacău au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada iulie 2020 – august 2022, un bărbat de 33 de ani, din județul Iași ar fi indus în eroare un număr de 16 persoane, prin încheierea cu acestea a 21 de contracte de consultanță sau de prestări servicii având ca obiect conceperea și implementarea de proiecte pentru atragerea de fonduri nerambursabile de către societățile pe care acestea le reprezintă, precum și documente privind sau aflate în legătură cu încheierea și derularea acestor contracte, întocmind totodată, în fals, înscrisuri pe care le-ar fi prezentat păgubiților în scopul menținerii acestora în eroare cu privire la îndeplinirea obligațiilor contractuale.

În realitate, bărbatul nu ar fi întreprins niciun demers legal pentru conceperea și implementarea proiectelor la care s-ar fi angajat, dobândind astfel foloase materiale injuste în sumă totală de 243.400 de lei, care ar fi fost solicitată acestora în baza contractelor încheiate de acestea în numele societăților comerciale pe care le reprezintă.

De asemenea, un alt bărbat, de 27 de ani, din mun. Bacău, în calitate de președinte al unei asociații  ar fi sprijinit activitatea primului, de inducere în eroare a celor 16 persoane, prin faptul că ar fi pus la dispoziție credențialele asociației al cărei președinte este, ar fi semnat contracte de prestări servicii și ar fi emis înscrisuri doveditoare ale plăților făcute către prestator, acestea fiind prejudiciate cu suma de 243.400 de lei pe care ar fi achitat-o necuvenit, multe dintre ele în contul bancar al asociației.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de trimitere în judecată. (sursa: IPJ Bacău; foto: Ziarul de Bacău)