O taxă unică impusă celor mai bogați oameni din Argentina urmează să intre în vigoare, pentru a ajuta la cheltuielile cu resursele medicale și pentru a compensa scutirea de impozit pentru companiile afectate de pandemia de coronavirus, scrie observatornews.ro.

Astfel, cei cu active de peste 200 de milioane de pesos (2,3 milioane de dolari) vor trebui să plătească aproximativ 3% pentru activele declarate în țară și peste 5% pentru activele deținute în străinătate.

Vizate de taxa pe bogăție sunt aproximativ 12.000 de persoane din Argentina.

Guvernul speră să strângă în jur de 3 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți, de asemenea, la finanțarea de burse și ajutor social, scrie BBC.

Senatorii au adoptat taxa unică – supranumită „taxa milionarilor” – cu 42 de voturi împotriva, 26 în decembrie.

Măsura, introdusă de președintele de centru-stânga Alberto Fernández, a fost criticată de opoziție, care a descris-o ca fiind o formă de confiscare.

De asemenea, au existat îngrijorări ridicate de Societatea Rurală Argentiniană cu privire la faptul că impozitul ar putea deveni permanent.

Argentina a fost extrem de afectată de pandemia de coronavirus, care a adâncit ratele deja ridicate ale sărăciei. Aproape 40% din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, în timp ce rata șomajului se situează la 11%.

„Un impozit pe profiturile excesive câștigate de corporații, în timpul pandemiei coronavirusului, ar putea genera 104 miliarde de dolari – suficient pentru a oferi șomajul tuturor lucrătorilor și sprijin financiar pentru toți copiii și persoanele în vârstă din cele mai sărace țări„, se arată într-un raport anual al Oxfam referitor la inegalitatea economică. (foto: imagine ilustrativă)