(P) .

Ana Arhip, o adolescentă de 17 ani extrem de talentată din Onești, elevă la Colegiul Național “Dimitrie Cantemir” în clasa a 11-a, va lansa joi, 30 iulie, scurtmetrajul Ștefan Casian”, o poveste care se învârte în jurul unui tânăr de 19 ani, acuzat de jefuirea unui magazin alimentar, și care prezintă într-o mod aparte un fapt arhicunoscut, și anume că oamenii sunt diferiți, percep diferit realitatea și pe cei din jur și au interese obiective diferite. Tocmai de aceea, remarcă Ana, “oamenii tind să judece și să îi eticheteze pe cei din jurul lor și astfel fiecare persoană ajunge să existe în câte o ipostază diferită în mintea celorlalți”.

Ana Arhip visează să devină regizor de film iar scurtmetrajul “Ștefan Casian” este cel mai important proiect al său de până acum.

“Scurtmetrajul îl prezintă pe Ștefan Casian, un tânăr de 19 ani acuzat de jefuirea unui magazin alimentar. Pentru a-l găsi, doi polițiști cheamă la interogatoriu mai mulți cunoscuți ai personajului pentru a afla mai multe despre el: prietenul lui cel mai bun, colega de birou, menajera și sora lui. Fiecare personaj îl prezintă într-un mod diferit pe inculpat, astfel încât, la sfârșit, nici polițiștii și nici publicul nu știu cine este de fapt Ștefan Casian.

Ideea mi-a venit uitându-mă în preajma mea. Oamenii tind să judece și să îi eticheteze pe cei din jurul lor și astfel fiecare persoană ajunge să existe în câte o ipostază diferită în mintea celorlalți. În cele din urmă, același lucru se întâmplă și cu povestea lui Ștefan Casian. Frustrările personajelor reies în modul în care îl prezintă pe protagonist. Iar aparențele, exact ca în viața reală, sunt înșelătoare. Nu voi spune mai mult deoarece vreau să las filmul să vorbească mai departe.

Eu, care m-am hotărât să merg pe regie de film în viitor, nu sunt la primul film pe care îl fac. Până acum mai am două scurtmetraje: Lipsă Semnal și Punct Fix, care sunt pe canalul meu de YouTube. Ce este diferit, totuși, este că am pentru prima dată o echipă mare compusă din oameni foarte faini. Andrei Asavei, cel care se ocupă de montaj și imagine, se pregătește pentru o carieră în acest domeniu. Dintre actori, doar Paul Hârjanu, care îl joacă pe Ștefan Casian, își dorește un viitor în actorie. Însă toți actorii și-au dat interesul și au jucat foarte bine, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Polițiștii sunt jucați de David Luca și Elena Șandru, Andrei Comănescu, prietenul, de Marian Vărgău, colega de muncă de Diana Turturică, menajera de Alexandra Guramba, sora de Andrada Bejenaru și apar și eu jucând un personaj surpriză. Țin să le mulțumesc tutror pentru ce au făcut în acest film.

Am muncit foarte mult pentru acest scurtmetraj. Am făcut tot, de la căutat locații și planificat filmări, până la filmat, montat și făcut afișe. Sperăm să vă placă scurtmetrajul nostru, am pus mult suflet în el. Și, ca fapt divers, ziua lansării filmului este Ziua Internațională a Prieteniei și mi s-a părut drăguț să aleg ziua aceasta să dăm drumul scurtmetrajului. Va fi disponibil online joi, 30 iulie, pe canalul meu de YouTube”, ne-a spus Ana Arhip.