O nouă taxă va fi impusă turiștilor care vizitează stațiunea Mamaia în această vară. Taxa de oraș sau taxa turistică este de 1% din valoarea totală a sejurului, notează romaniatv.net.

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, explică George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Acesta spune că acum patronatele au cerut ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști, așa cum fusese planul lor inițial. În acest sens, aparatul Primăriei Constanța lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică și speră ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

„Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai spune Măndilă.

Pe litoralul românesc mai sunt și alte primării care încasează o taxă de la turist. Consilierul primarului Constanței arată spre Mangalia unde fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie sau către Eforie unde administrația locală încasează 3 lei/zi de la fiecare turist.

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag”, adaugă Măndilă. (foto: captură video)