Un sobor de preoți condus de părintele-protopop Ioan Bârgăoanu au sfințit, în această dimineață, o troiță și fundația a unei noi biserici care urmează a fi ridicată în satul Curița, comuna Cașin.

Viitoarea biserică din satul Curița se va numi “Sf. Sofia și fiicele”. Fundația a fost deja turnată, iar la primăvară, când vremea va permite, vor începe lucrările de construcție la suprateran. La evenimentul de astăzi au luat parte, pe lângă numeroasele fețe bisericești, și primarul comunei Cașin, Daniel Soroiu, și mai mulți localnici.

Sfințirea fundației viitoarei biserici din satul Curița nu a avut loc întâmplător în această zi. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis (care vor da numele lăcașului de cult) sunt prăznuite chiar azi, pe 17 septembrie. Acestea au viețuit în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian (anii 117-138).

Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis. Pentru că au refuzat, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, ca mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci și pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate în anul 137. Când au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis nouă ani.

Sofia a luat trupurile celor trei fiice și le-a îngropat pe un deal, în afara cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului.

Mormintele Sfintei Sofia și a fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica “Sfântul Mucenic Pangratie”.