Deși nu măsoară decât câțiva kilometri, sectorul de drum județean care străbate formațiunea muntoasă a Nemirei, pe cursul inferior al râului Uz, este aproape imposibil de străbătut cu o mașină normală, asfaltul – sau mai bine zis ce a mai rămas din el – fiind plini de gropi.
Din această cauză, foarte puțini oneșteni, moineșteni, comăneșteni, etc. s-au mai aventurat în ultimii ani pe acel drum, care duce către coada lacului de acumulare Poiana Uzului – o zonă de-a dreptul fermecătoare.
Au fost cazuri în care unii și-au făcut praf chiar și mașinile de teren, în asfalt timpul săpând adevărate cratere, unele adânci chiar și de jumătate de metru!
Zilele trecute, la nivelul Consiliului Județean (CJ) Bacău s-au semnat mai multe contracte de finanțare a unor lucrări de reabilitare ale mai multor drumuri din județ, printre care se numără și DJ 123, limită județ Harghita – Valea Uzului – Dărmănești – DN12A.
Sectorul de drum județean care urmează a fi reabilitat are o lungime de 6,3 kilometri. Practic, este vorba despre porțiunea de drum care pleacă din dreptul barajului și duce la coada lacului Poiana Uzului.
“Eu mergeam acolo cu soția și copiii de cel puțin 3-4 ori pe an, vara, dar de când cu drum acela de toată jena, n-am mai fost. Bine, acum am înțeles că nici nu te mai lasă cu cortul, dar cred că dacă se va reface drumul vor fi mulți care vor ajunge acolo chiar și numai pentru o zi. Vin dimineață și pleacă seara, peisajul merită toți banii, este foarte relaxant”, ne-a spus un tânăr.
Din cauza stării deplorabile a drumului, astăzi turiștii se opresc la baraj să admire peisajul sau merg la baza acestuia.
Dincolo de coada lacului, la frontiera dintre județele Bacău și Harghita, există satul Valea Uzului, cu un cimitir al eroilor și o tabără școlară.