O nouă discuție pe tema crizei gunoiului din județul Bacău – care s-a purtat la Palatul Administrativ din Bacău timp de câteva ore bune – nu a clarificat în nici un fel această situație foarte gravă, iar președintele Consiliului Județean (CJ), Sorin Brașoveanu, vorbește despre ceea ce poate fi mai rău.

În condițiile în care primarii din Moinești și Dărmănești – Valentin Vieru, respectiv Constantin Toma – nu au dat nici un pas înapoi în criza gunoiului, continuând să refuze plata deșeurilor colectate de Romprest – după cum informează zdbc.ro, președintele CJ, Sorin Brașoveanu, susține că situația poate deveni foarte gravă.

“Nu mai avem timp. Dacă situația colectării deșeurilor nu devine funcțională până la 31 decembrie 2017, Consiliul Județean va trebui să dea înapoi 38 de milioane de euro, cât a fost finanțarea proiectului, plus penalități. De asemenea, dacă operatorul, Romprest, renunță la contract din cauza datoriilor care s-au adunat, vom fi nevoiți să solicităm stare de urgență la nivel de județ. Astfel, va trebui ca ADIS să inițieze o procedură de încredințare directă pentru un nou operator de salubritate, până se reface documentația nouă. Asta înseamnă alte luni pierdute și alți bani”, a declarat Sorin Brașoveanu, pentru sursa citată.

Municipiul Onești este unul dintre UAT-urile membre ADIS care s-au achitat până la ultimul leu de obligațiile contractuale. Chiar și așa însă, dacă Romprest decide să rupă contractul de salubrizare și să plece din județ, oneștenii s-ar putea trezi și ei că nu le mai ridică nimeni gunoaiele.

Partea proastă este că vechiul operator de salubrizare din Onești – Servsal SA (societate controlată de omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu) – se află în insolvență și nu mai dispune de mijloacele necesare pentru a presta acest serviciu.

Sursa foto: zdbc.ro