Clusterul “Danube Furniture Cluster” a fost înființat anul trecut, prin unirea forțelor a mai multor firme de mobilă din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și București-Ilfov, iar în prezent derulează un program ambițios de extindere și internaționalizare. Compania Lux Artim se numără printre membrii clusterului, administratorul societății din Onești, Gabriel Năfureanu, fiind chiar președintele Asociației “Danube Furniture Cluster”.

Luna aceasta,  reprezentanți ai companiilor LUX ARTIM SRL, USH PRO BUSINESS, MOBIMAR EXPERT SRL, ARTA LEMNULUI SA, ROMVITRINE SRL, NEO PAL GRUP SRL, BAIBIA KIND SRL s-au întâlnit la o ședință de lucru a clusterului Danube Furniture, la Buzău.

Cu această ocazie, a fost analizată strategia de dezvoltare a clusterului pentru perioada 2019-2020, cu accent pe atragerea de noi membri și creșterea capacității organizaționale.

“Asociația Danube Furniture Cluster s-a dezvoltat organic, după ce am creat o adevărată comunitate de practică în care am discutat opțiunile noastre strategice de a fi competitivi împreună. Am căutat o viziune comună care să ne ducă la succes în afaceri și am realizat că Danube Furniture Cluster este platforma colaborativă  prin care vom fi mai vizibili și mai eficienți”, a declarat oneșteanul Gabriel Năfureanu, președinte al Asociației Danube Furniture Cluster, la finalul întrevederii de la Buzău.

“Intenționăm ca, în perioada următoare, să creștem vizibilitatea acțiunilor noastre printr-o abordare managerială solidă a clusterului, astfel încât să atragem în această alianță cât mai multe firme din cele patru regiuni de dezvoltare și să devenim în viitor un pol de competitivitate”, a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector USH, director general USH Pro Business și vicepreședinte al asociației.

Clusterul este considerat un instrument strategic care permite companiilor să fie competitive nu doar pe plan local, ci și la nivel internațional.

Conceptul de cluster determină trecerea de la analiza unei firme izolate la o reţea de firme. Astfel, prin cluster înţelegem „o reţea zonală de întreprinderi, furnizori, institute de cercetare, universităţi, centre de instruire profesională, dintr-un anumit domeniu specific, aflate pe poziţii concurenţiale cu orientare asupra inovaţiilor, şi în acelaşi timp legate între ele prin avantajele sinergice ale relaţiilor de cooperare şi a noilor modele de difuzare a cunoaşterii”, după cum se arată în lucrarea “Rolul și importanța clusterelor în contextul economiei bazate pe cunoaștere”, scrisă de lector dr. Luț Dina Maria, de la Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” Timișoara – Facultatea de Management Turistic și Comercial Timișoara.