O echipă formată în mare parte doar din oneșteni participă cu succes la o competiție de minifotbal din București, organizată după modelul campionatelor profesioniste de fotbal. Victory Cup are două ligi valorice, prima numărând 14 echipe, iar a doua – 28, iar FC Onești este pe podiumul celei mai importante dintre ele, în condițiile în care primul loc este ocupat de Pronostic Sportiv, o trupă cu nume răsunătoare, precum Sorin Paraschiv, Sorin Ghionea, Petre Marin, Adrian Neaga, Gigel Coman, Stelian Stancu, Valentin Badea, Bănel Nicoliță – toți foști jucători ai Stelei, Cătălin Liță, care a făcut carieră în tricoul lui FC Național, ori Bogdan Pătrașcu, care a jucat în Italia timp de șapte ani, între 2002 și 2009.
Reportaj realizat de Cătălin Mureșanu
“Dăm legătura pe malul Trotuşului”. La sfârşitul anilor 90, mai toţi românii vedeau fotbalul în culori, însă etapa nu se transmitea încă integral la tv. În multe cazuri, Divizia A se asculta, nu se vedea, la tranzistor, pe calea undelor, din Valea Domanului şi până sub Pietricica, la Dunăre, pe malurile Begăi sau al Mării Negre. În lupta lor spre trofeu, la Oneşti veneau Steaua lui Lăcătuş, Rapidul lui Mircea Lucescu, Dinamo cu Dinu în frunte. Cocoşaţi în poziţie de reverenţă – istoricul cadru cu Nicolae Puiu şi Cornel Dinu – sau cu crampoanele ascuţite pentru meciuri de pomenit pe Wikipedia, riveranii de pe Trotuş au simţit, timp de două sezoane, gustul dulce al fotbalului mare. Un gust uneori rânced, cu momente zero, Cooperativă, marcat de orgolii mari ale unor oameni mici şi interese cu valoare de chilipir. Precum orice echipă de provincie şi FC Oneşti avea vedetele ei. Giani Gorga şi Jercălău erau abonaţii autografelor pe foi de dictando, iar defunctul Puiu, cu poveştile şi farmecul lui, trăia cu închipuirea unui J.R. local născut dintr-o spumă mediatică total necontrolabilă.
Timp de două sezoane, FC Oneşti a fost pe harta Diviziei A, apoi a urmat declinul şi dispariţia. În 2004, din echipă au mai rămas amintirile şi stadionul. O lichidare de stoc ajunsă rapid la metastaza falimentului care a schimbat destine. Aflaţi la macazul vârstei de18 ani, într-un oraş cu mult prea multe cadre trase în sepia, trei juniori din generaţia celor născuţi în 1985, imberbi vrăjiţi de mirajul celor doi ani de fotbal de Divizia A, se aflau în faţa unei alegeri: fotbalul sau cartea. Sigiliul pus pe RAFO, comoţia fără tratament a sportului pe care l-au învăţat în anii copilăriei, i-a determinat să decidă cu mintea şi au mers pe linia studiului.
După ani, unii dintre ei s-au reîntâlnit pe teren. Tot la FC Oneşti, dar de data asta cu punctul de lucru în Bucureşti, pe terenul sintetic. Duc steagul alb- albastru mai departe într-o competiţie de minifotbal în care sunt angrenate 42 de formaţii şi jucători precum Petre Marin, Sorin Ghionea, Gigel Coman, Bănel Nicoliţă, Adrian Neaga, Sorin Paraschiv, Bogdan Pătraşcu şi mulţi alţii care au scris istorie în fotbalul românesc. Andrei Creţu este liderul echipei, cel care i-a strâns şi, în contul amintirilor, a format echipa. “Noi am făcut parte din generaţia 1985 şi am avut ghinionul ca FC Oneşti să se desfiinţeze exact când am terminat junioratul. A trebuit să alegem, fotbalul sau cartea. În primul sezon la Victory Cup am fost mai mulți băieţi din Oneşti în echipă, iar 3 dintre noi am jucat împreună de la juniori şi până la echipa mare. Ar fi trebuit să facem pasul în Divizia B, însă clubul a dat faliment” povesteşte Andrei.
În momentul în care a fost redactat acest text, FC Oneşti se află pe podiumul Ligii 1 Victory Cup, ediţia cu numărul 6, într-un clasament condus de Pronostic Sportiv, formaţia fostului stelist Petre Marin. “Pot spune că am înfiinţat echipa şi în amintirea momentelor pe care le-am trăit în copilărie. Îmi aduc aminte că la un meci de Divizia A am avut onoarea să ţinem steagul. Toată săptămâna premergătoare partidei am făcut pregătiri pe un teren adiacent, cu o singură tribună, iar când am intrat pe terenul mare, înaintea startului, noi ne-am întors cu steagul în direcţia în care era situată tribuna de pe arena în care repetasem. Acolo era fanfara de ţigani, iar oficiala, unde stătea preşedintele, se afla în partea opusă. Antrenorul ne-a luat repede de păr şi ne-a întors cu 180 de grade. Mă gândesc cum, atunci când eram copil de mingi, la 1-0 pentru noi venea antrenorul şi îmi spunea să plec, că ajunge pentru azi. Şi eu nu înţelegeam”, îşi aminteşte Andrei.
Răscolind printre amintiri, fostul junior de la FC Oneşti ajunge şi la momentul promovării echipei în Divizia A: “Am fost la Făgăraş, acolo am jucat şi ţin minte ce emulaţie a fost în oraş, coloane de maşini la întoarcere, bucurie mare, de atunci nu am mai văzut aşa ceva în Oneşti. Noi ne bucurăm de fotbal, special ne-am ales acest echipament, stema şi numele, de dragul vremurilor trecute. A fost frumos, păcat că echipa a dispărut”.
Imberbii au crescut şi au carierele lor, unii familii, alţii afaceri, însă se bucură încontinuare de fotbal.După meciuri, la o bere sau în drum spre casă îşi mai aduc aminte de oraşul copilăriei, de Jercălău sau Giani Gorga, de caietul de dictando şi autograful de pe coperta din spate, de FC Oneşti.
Lotul echipei FC Onești: Băluță Andrei, Bucur Adrian, Alexandrescu Sorin, Savu Alexandru, Nistor Marian, Crețu Andrei, Goagă Adrian, Mihai Ionel, Chiriță Dănuț, Mailat Ștefan, Ivan Narcis, Vrânceanu Cristi.
Celor care doresc să urmărească evoluția echipei oneștene în cadrul Victory Cup le stă la dispoziție link-ul: http://www.victorycup.ro/