De pe 15 decembrie 2018, în 65 de localități ale județului Bacău nu se va mai strânge gunoiul menajer. Prima rundă de discuții dintre Romprest Service SA și ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) a eșuat miercuri, iar firma de salubrizare a anunțat că nu renunță nici la executarea silită, nici la termenul limită până la care mai așteaptă banii datorați de primăriile din județ, scrie zdbc.ro.

Potrivit sursei citate, la întâlnirea cu conducerea Romprest, la care a luat parte, printre alții, și primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, “s-au analizat toate opțiunile și implicațiile, însă cert este faptul că notificarea de reziliere a contractului rămâne în vigoare. Închiderea contractului presupune plata investițiilor făcute de Romprest Service SA, circa 19 milioane de euro, la care se adaugă beneficiul nerealizat. Peste 3,2 milioane de euro sunt pierderile operaționale reclamate de Romprest. De asemenea, tot peste 3,2 milioane de euro sunt datoriile acumulate de primării la serviciile de salubrizare prestate. În total, 24,5 milioane de euro”.

Romprest susține că Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Onești ar datora la 830.882 de lei, sumă cu care reprezentanții administrației publice locale nu sunt de acord, spunând că aceasta provine din faptul că operatorul de salubritate facturează pentru un număr de locuitori care nu concordă cu cel reieșit din declarațiile pe proprie răspundere depuse de cetățeni (ar fi o diferență de circa 2.000 de persoane – detalii AICI).

În decembrie va mai avea loc o întâlnire între factorii responsabili, pentru a se încerca găsirea unei soluții înaintea rezilierii contractului.

În toată această criză a gunoiului, și ECO SUD, firma care administrează singura groapă de gunoi a județului, a transmis că dacă UAT-urile datoare nu-și vor achita restanțele (în jur de 750.000 de euro), ar putea bloca depozitarea deșeurilor colectate din toate localitățile membre ADIS.