Noua lege a pensiilor elimină un drept de care se puteau bucura milioane de români care trăiesc în zone considerate poluate: retragerea din activitate cu doi ani mai devreme. Între aceștia se numărăr băcăuanii, oneștenii și comăneștenii.
Și asta după ce, vreme îndelungată, politicienii și-au făcut imagine oferind alegătorilor acest cadou.
Cei care îndeplinesc condițiile pot prinde ultimul tren până în septembrie, cât funcționăm pe legea veche.
144 de așezări din țară, unde cândva s-a lucrat în minerit, ori au fost combinate chimice, figurează pe lista localităților poluate. Între acestea și Bacău, Onești și Comănești.
Toți cei care au trăit aici, și pe o rază de 8 kilometri, minimum 30 de ani, beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare. Dar numai până în septembrie, când intră în vigoare nouă lege.
Lista localităților poluate a crescut de-a lungul timpului, fără efectuarea unor studii de specialitate, la inițiativa parlamentarilor care doreau să-și mulțumească electoratul.
Tot parlamentarii au votat, însă, și noua lege.
Ministerul Muncii spune că abrogarea prevederilor privind zonele cu poluare remanentă a fost negociată cu autoritățile europene în cadrul PNRR.
Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii: „Ni s-a impus să reducem posibilitatea pensionarilor anticipate”.
De altfel, voci din Guvern au susținut, de-a lungul vremii, că reducerea vârstei de pensionare nu îmbunătățește nici calitatea mediului, nici starea de sănătate a beneficiarilor, așa că altfel ar trebui acționat. (foto: imagine ilustrativă)