Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii și Normei RCA privind metodologia de calcul a acestora.

Din datele ASF reiese că atât tariful de referință mediu pentru persoane fizice, cât și pentru persoanele juridice este în creștere cu 9%, respectiv 11%, comparativ cu tariful de referință anterior, notează 1asig.ro.

Astfel, tariful de referință mediu ponderat pentru persoane fizice este de 756 de lei, comparativ cu 692 de lei, anterior. Pentru persoanele juridice acesta este de 1.752 de lei comparativ cu 1.574 lei.

Pe de altă parte, șoferii cu istoric bun în trafic (fără incidente) vor beneficia de reduceri mai mari decât până acum, după introducerea noilor prevederi privind sistemul Bonus-Molus (detalii AICI).

“Tarifele de referință (n.r. – RCA) vin în contextul creat de cadrul legislativ primar și secundar actual, care introduce prevederi și instrumente noi pentru piață.

Printre acestea se numără și un sistem de Bonus-Malus care răsplătește comportamentul corect în trafic. Acum șoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, față de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare.

La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din polițele RCA pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din polițe. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polițe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din polițe”, precizează ASF.

Vezi AICI tarifele RCA de referință pentru fiecare categorie de vehicul.