La mai bine de o lună după ce au fost anunţate schimbările din noul an şcolar, părinţii, elevii şi chiar profesorii s-au trezit cu multe întrebări… fără raspuns. Evaluarea elevilor era, de exemplu, una dintre marile necunoscute. Ministrul Educaţiei a spus însă în această dimineaţă că în loc de teste şi teze, elevii pot fi evaluaţi inclusiv verbal. Totul ţine de alegerea profesorului, scrie observatornews.ro

O singură medie şi cel puţin două note pentru întreagul an şcolar. Aceasta este decizia pe care a luat-o Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii din România, începând cu anul şcolar 2022-2023.

„Va fi o medie la finalul fiecărui an şcolar. Evaluările se fac la început şi final de an şcolar. Fiecare profesor adaptează evaluarea din fiecare an şcolar. Profesorul este liber să gândească în funcţie de interesul elevului şi disciplină, nu dau eu lecţii profesorilor cum să facă evaluarea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Până la finalul acestei luni trebuie ca elevii, părinţii, împreună cu inspectoratele şcolare din toată ţara să decidă şi când vor să aibă vacanţa din luna februarie. Vorbim despre o perioadă flexibilă în acea lună de anul viitor, aşadar trebuie să aleagă elevii şi părinţii dacă vor vacanţă în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie.

În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii – dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (…) având numai şi numai avantaje„, declara Sorin Cîmpeanu luna trecută.

Noua structură a anului şcolar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, elevii vor avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern. (foto: google.com/maps)

Articolul integral AICI