Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că șeful IPJ Bacău și adjunctul său, precum și șeful Poliției din Onești și adjunctul său vor fi înlocuiți din funcție în urma luării de ostatici de luni, soldată cu moartea a două persoane, informează Digi 24.

Este vorba despre chestor de poliție Vasile Oprișan, despre comisar șef de poliție Adrian Claudiu Tuluc, șeful respective adjunctul împuternicit ai IPJ Bacău, comisar șef de poliție, Cristinel Andrieș, șeful Poliției Onești, și adjunctul Iuri Mereșan, comisar șef de poliție.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut publice rezultatele anchetei preliminare după tragedia de la Oneşti.

Adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere a faţa locului minimizând gravitatea incidentului, a spus Bode.

Conducerea IPJ Bacău nu a informat eşalonul superior pentru a se aloca resurse multiple. A fost ignorat trecutul autorului , iar ameninţările anterioare din partea lui nu au fost documentate corespunzător.

Comunicarea cu autorul a fost una defectuoasă ceea ce i-a sporit irascibilitatea.

Măsurile de la faţa locului au fost deficitare a spus ministrul de Interne.

Forţele au avut în dotare echipament corespunzător, dar acţiunea nu a fost coordonată.

Bode a anunţat că a sesizat Parchetul cu privire la modul de intervenţie şi a modului de soluţionare a plângerilor agresorului, notează cotidianul.ro.

Principalele declarații ale lui Lucian Bode la sediul MAI (sursa: libertatea.ro):

  • Doresc să adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că, în urma unei intervenții din partea unei structuri MAI, nu am reușit să salvăm vieților oamenilor aflați în pericol.
  • Vin cu rezultatul verificărilor preliminare. Cu privire la implicarea conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul șef și la adjunct, la comandă se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului
  • Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens-
  • Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat complet și corect eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple
  • Cu privire la implicarea conducerii Poliției Onești, mă refer la șef și la adjunct. A fost ignorat trecutul autorului, prin prisma comportamentului în societate, iar reclamațiile sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător
  • Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția.
  • Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului și demersurile acestuia în scopul îmbunătățirii modalității de comunicare și stabilirea unei relații de încredere.