Costică Nan, directorul centrelor zonale RAJA, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă desfășurată la Onești, că societatea pe care o reprezintă va acționa în instanță Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), pentru prejudiciile economice și de imagine ce i-au fost aduse operatorului dobrogean în criza apei de la Onești.

“Ei (n.r. – CRAB) aveau obligația prin contract să ne furnizeze o anumită cantitate de apă, cum tot prin contract au obligația de a remedia eventualele avarii apărute pe conducta de aducțiune ce le aparține într-un timp bine stabilit. Mai precis, într-o oră de la producerea avariei să ne informeze despre acest lucru, în patru ore să intervină, iar remedierea avariei să nu dureze mai mult de 24 de ore. În cazul în care nu respectă aceste obligații, sunt pasibili să plătească daune, dar nefiind jurist de profesie nu insist foarte mult pe acest aspect”, a spus Nan. Cu siguranță însă că ne vom îndrepta împotriva lor în instanță”, a adăugat acesta.

Hotărârea RAJA de a acționa în instanță CRAB pentru prejudiciile de imagine și economice create derivă și din faptul că, la rândul ei, Primăria Onești ar putea să se îndrepte în instanță împotriva RAJA, din aceleași motive.

Primarul Nicolae Gnatiuc consideră că marea problemă este determinată de faptul că “atât RAJA, cât și noi, oneștenii, suntem clienți captivi ai CRAB. În fața acestor probleme, noi vom fi vulnerabili tot timpul. Această situație de criză se poate repeta astăzi, mâine, peste cinci minute, peste o lună.

Ce este de făcut în acest caz?

Înțeleg că doamna Chiper (n.r. – directorul general CRAB) a spus că CRAB nu are nicio vină în criza apei de la Onești, că vinovați sunt primarul Gnatiuc și RAJA. vă amintesc că și Târgu Ocna a rămas fără apă, și Târgu Trotuș, și Cașin. Și aici tot Gnatiuc și RAJA sunt de vină?

Probabil că și RAJA a gestionat deficitar rezerva de apă, oneștenii spun că s-ar fi putut gestiona mai bine stocurile. Mi s-a mai reproșat că nu am fost alături de oneșteni în toată această perioadă cât Oneștiul a rămas fără apă. Să știți însă că am ținut permanent legătura cu conducerea RAJA, am vorbit constant cu domnul Presură (n.r. – directorul general al RAJA Constanța, Aurel Presură), i-am rugat să intervină în sprijinul CRAB, pentru remedierea avariei într-un timp mai scurt. M-am aflat într-o vizită în Norvegia împreună cu alți 12 primari din țară, o vizită programată de acum 3 luni, un schimb de experiență privind îmbunătățirea actului administrativ. Mi-e greu să cred că mi se poate reproșa lucrul acesta la infinit!

Pe de altă parte, cred că doamna Chiper ar trebui să analizeze mai bine capacitatea de intervenție a CRAB în situații de criză.

Îmi doresc și ca RAJA să urgenteze procedurile privind realizarea unei surse alternative de apă, care, trebuie spus, nu poate fi realizată mai devreme de un an sau doi.

Mai trebuie știut și faptul că Primăria nu poate atrage fonduri europene pentru proiectele ce țin de sistemul de alimentare cu apă. Doar RAJA și CRAB pot face asta. Primăria are în schimb obligația să monitorizeze toate aceste investiții pentru eficientizarea acestui serviciu.

Trebuie să fim conștienți că nimeni nu poate să preîntâmpine o astfel de situație, în care o țeavă de azbociment crapă, de aceea trebuie scurtat în primul rând timpul de intervenție”, a spus primarul Gnatiuc.

VEZI AICI VIDEO CU DECLARAȚIILE DIRECTORULUI RAJA, COSTICĂ NAN