UPDATE – 12.32: Declarația Laurei Codruța Kovesi după revocarea din funcție: „Președintele României a emis decretul de revocare, mandatul meu încetează începând de azi. Am fost procuror-șef timp de 5 ani și tot ce am realizat și ce nu am realizat am consemnat într-un raport care va putea fi consultat pe site-ul DNA. Propunerea de revocare nu a întâlnit condițiile prevăzute de lege. CSM a dat aviz negativ. Am dovedit că motivele indicate de Ministerul Justiției, o parte sunt nereale, o parte neîntemeiate.

Decretul de revocare lasă un semn de întrebare. Va exista o subordonare a procurorilor-șefi față de MJ? Motivarea CCR sugerează că procurorii ar putea fi subordonați ministrului Justiției. Am luat act de decretul de revocare și nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Aș dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei și tuturor procurorilor din ministerul public.

Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism, pentru dârzenia în lupta cu infracționalitate, pentru că au mers înainte indiferent de cât de umiliți și de târâți în noroi am fost.

DNA a obținut și alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea e egală pentru toți. Procurorii independenți au făcut investigații asupra unor persoane care erau de neatins. Am contribuit prin anchetele noastre la conștientizarea privind fenomenul corupției. Am demonstrat că instituțiile publice din România lucrează legea, și corupția poate fi înfrântă. Modul în care vor să schimbe legile arată că vor protecție pentru trecut și viitor.

Vă spun: nimic nu poate fi pus în balanță față de continuarea luptei anticorupție. Am văzut forma adoptată în Parlament la codul de procedură penală, am văzut și observațiile.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, a anunțat, în această dimineață (n.r. – luni, 9 iulie), purtătoarea de cuvânt a Adminsitrației Prezidențiale, oneșteanca Mădălina Dobrovolschi (fostă Pușcalău).

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Mădălina Dobrovolschi, în urmă cu puține momente.

Potrivit hotnews.ro, aceasta este prima declarație de presă a purtătorului de cuvânt a Adminsitrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, din noiembrie 2017, când oneșteanca a intrat în concediu de maternitate.

Declarațiile făcute de Mădălina Dobrovolschi în cadrul conferinței în care a anunțat decizia repeșdintelui Iohannis de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi – AICI.

Laura Codruța Kovesi va face declarații de presă la ora 12.00, la sediul DNA.