Președintele a declarat că după 15 mai ar putea fi ridicate restricțiile impuse de autorități, dacă numărul de cazuri și de decese va fi în scădere. Klaus Iohannis a criticat documentul apărut în spațiul public elaborat de Institutul Matei Balș, care prevede măsura carantinării persoanelor peste 65 de ani, notează digi24.ro.

Declarația președintelui:

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități (…)

Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile sunt îndeplinite. În vigoare e un decret care se termină pe 15 mai. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare.

Această relaxare va fi făcută în pași. Nu va exista o relaxare dintr-o dată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții.

Aceste chestiuni se hotărăsc în baza deciziilor științifice și medicale. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii. Cu cei care sunt implicați în gestionarea epidemiei. Vor fi aduse la cunoștiința publicului.

Pe partea economică, unde se lucrează pe un pachet de relansare, ministrul economiei va face declarații.

A apărut o documentația care venea să explice ce trebuie făcut. Așa nu se poate. Nu poate fiecare instituție să vină cu un plan propriu.

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă. Cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie duse în anumite zone de carantină. Așa ceva nu se poate. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, nu venim cu astfel de măsuri totalitare. 

Persoanelor în vârstă le spun clar. Stați liniștiți. Nu vă impune nimeni lucruri inumane!

Astfel de planuri nu fac decât să inducă panica și panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Dorim să repornim economia României și e nevoie de un plan.

Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responsabilitatea revine dumneavoastră”, a declarat președintele.